Tilaajalle

Nuori Samuel Pöntinen hyppäsi Lapualla Kirkan rooliin ja tietää tulevansa arvioiduksi tarkasti – ”Keskeisintä on naulata biisit”

Kirkan esittäminen tuntuu paikoin jopa pelottavan omakohtaiselta, sanoo Samuel Pöntinen .

Pöntinen sukeltaa Kirkan rooliin Teatteri Lapuan Hetki lyö -musiikkinäytelmässä. Näytelmä kertoo fiktiivisen tarinan, joka pohjautuu Kirkan eli Kirill Babitzinin elämään ja uraan aina nuoruusvuosista 2000-luvulle saakka.

Yksi suuri teema näytelmässä on Kirkan pallottelu epävarmuuden ja hurjan itseluottamuksen välillä.

– Siihen on hyvin helppo samastua, Samuel Pöntinen sanoo.

Pöntiselläkin kun on kokemusta keikkalavoilta. Hänen Bilejuna-bilebändinsä tekee vuosittain 30–40 keikkaa. Jokaisella yleisö täytyy yrittää voittaa puolelleen.

Hetki lyö -musiikkinäytelmässä soitto soi ja tanssia nähdään lavalla. Kirkan tuotanto on vahvasti esillä iskelmähiteistä aina 1980-luvun lopun heavy metal -vuosien kappaleisiin.

Tarinassa käsitellään muun muassa ihmissuhteita ja menestysvuosia, mutta myös esimerkiksi kuolemaa.

Pöntinen on lähestynyt Kirkan roolia omien tunteidensa ja kokemustensa kautta. Se on Pöntisen mukaan mahdollista, koska Kirkalla ei käsikirjoituksen perusteella ollut sellaisia voimakkaita luonteenpiirteitä, joita lavalla tarvitsisi erityisesti korostaa.

– En ole katsonut yhtään Kirkan haastattelua tai mitään sellaista. Halusin lähteä rakentamaan tätä mahdollisimman luonnollisesti, jotta se ei lähde menemään karikatyyrin puolelle.

Se olisi mahdollista, koska legendaarisen laulajan laulusoundi oli erittäin tunnistettava. Jotain roolia varten on kuitenkin täytynyt muuttaa.

– Ihoni on hyvin vaalea, toisin kuin Kirkalla. Meikki on siis vahva.

Suurimman huomion Pöntiseltä saavat kuitenkin näytelmässä esitettävät kappaleet.

– Keskeisintä on naulata ne biisit. On tärkeää, että ne tulevat aikalaismeiningillä.

Pöntisen lisäksi keskeisissä rooleissa nähdään muun muassa Sammy Babitzinia esittävä Miika Saarenpää sekä Muska Babitzinia nuorena ja aikuisena esittävät Amanda Saarenpää ja Aliina Ilonen. Ilonen esittää lisäksi Kirkan Pirkko-vaimoa, Venla Sippola Kirkan Susanna-tyttöystävää.

Esityksen ohjaa Juulia Soidinaho. Musiikista vastaa Pöntisen oma Bilejuna-yhtye, joka on myös esitysten rinnakkaisjärjestäjä yhdessä Teatteri Lapuan kanssa.

Lapualaisia varten esityksessä on korostettu yhtä paikallisia koskettavaa yksityiskohtaa Babitzinin suvun historiassa.

– Kun Sammy Babitzin kuoli, hänen keikkakuskinaan oli lapualainen Asko Matikainen, joka myös menehtyi onnettomuudessa, Pöntinen kertoo.

Pöntinen tiedostaa, että Kirkan roolissa hän on näytelmässä huomion keskipisteenä ja yleisö arvioi erityisesti hänen suoritustaan. Pöntinen on kuitenkin luottavainen.

– Olen saanut ohjaajalta hyvät eväät. Oma kokemus niin musiikin kuin näyttelemisen saralla vahvistaa sitä, että koen olevani tähän valmis.

Pöntinen on aiemmin esittänyt pääroolia Teatteri Lapuan esityksissä muun muassa musikaalissa Sugar – Piukat paikat .

Teatterikokemusta on jo vuosien ajalta. Ensimmäinen päärooli on tehty jo kymmenvuotiaana näytelmässä Ilimari Jauhiaasen teräksinen takavyö .

Rooli on kuitenkin toistaiseksi harrastajauran suurin.

– Olen lavalla lähes koko ajan, joka kohtauksessa. Vaatteet täytyy olla tarkasti valmiina, että niitä ehtii vaihtaa.

Hetki lyö -musiikkinäytelmä Teatteri Lapuan tiloissa. Esityksiä on helmikuulle saakka.

KommentoiSuosituimmat kulttuuriuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat