Tilaajalle

Kuin sattuman kaupalla Eero Nelimarkan jalanjäljille aina Pariisiin saakka

ALAJÄRVI

Aluetaidemuseossa on avautunut valokuvataiteilija Kristian Kaarnan näyttely "Yhdentyneet maisemat". Nimi viittaa Kaarnan kuvausprojektiin, jossa on kuljettu Eero Nelimarkan jalanjäljissä aina Pariisia myöten. Toisaalta yhtymäkohtia Kaarnan maisemakuvien ja Nelimarkan maalaustenkin välillä on nähtävissä.

Nelimarkka on kuvannut aakeaa lakeusmaisemaa ja Kaarnalta on näyttelyssä nähtäviä valtavia valokuvateoksia yhtä avarasta merimaisemasta. Ne on tosin kuvattu pääosin kaukana pohjalaislakeuksilta Argentiinassa.

Se, kuinka tämä näyttely päätyi Nelimarkkaan, on sattumusten summa.

Nelimarkka-museon johtaja Maria Lampinen oli Kaarnan valokuvanäyttelyssä Espanjassa. Siellä kuopiolaissyntyinen Kaarna nykyään myös asuu. Aiemmin hän on asunut myös vuosia Pariisissa.

Lampinen ja Kaarna alkoivat huomata yhtymäkohtia Kaarnan uran ja Eero Nelimarkan taiteilijapolun varrelta. Ennestään Kaarna ei ollut mitenkään erityisesti Nelimarkkaan perehtynyt.

Kaarna innostui Nelimarkasta ja lopputulos oli se, että Lampinen ja Kaarna päätyivät yhdessä Pariisiin Eero Nelimarkan jalanjäljille. Ranskaa sujuvasti puhuva Kaarna sai avattua myös kuuluisan taiteilija-ateljeen ovet eli La Ruchen.

Tyypillisesti taiteesta kiinnostuneet saavat kummastella tuota kuuluisaa ateljeeta vain puutarhan porttien välistä ja sisälle pääsee vain harvat ja valitut. Tuossa ateljeessa myös Eero Nelimarkka asui ensimmäisen Pariisin matkansa aikana vuonna 1912.

Samassa ateljeessa on asunut lukuisia kuuluisia taiteilijoita, heistä mainittakoon vaikkapa Marc Chagall.

Kaarna pääsi yöpymään ateljeessa, tutustui siellä asuviin ihmisiin ja kuvasi Nelimarkka-museon näyttelyyn ateljeeta ja sen pihapiiriä. Nuo mustavalkoiset valokuvat on nähtävissä Nelimarkan alakerrassa, kun yläkerta on varattu suurille maisemateoksille.

Kaarna kuvaa nykyään käytännössä kaiken filmille. Yhtenä syynä on halu säilyttää tuo kuvaamisen tapa, joka nyt uhkaa unohtua. Esimerkiksi kaikki La Ruchessa otetut kuvat on kuvattu mustavalkofilmille eikä kuville ole tehty mitään rajauksia jälkikäteen.

Yhtenä keskeisenä asiana Kaarna pitää kuvaamisessa pysähtymistä.

Hän kuvaa esimerkiksi samoja paikkoja toistuvasti. Luonto on Kaarnalle hyvin tärkeä. Se on hänestä maailmaa yhdistävä asia.

– Kauneus löytyy arkisesta ympäristöstämme. Välillä on vaikeaa nähdä upea luonto paikoissa, jotka tunnemme liian hyvin. Liika tuttavuus muuttaa maiseman tylsäksi, emmekä huomioi sitä tarpeeksi. Tätä haluan viestittää Eero Nelimarkan tavoin, Kaarna toteaa.

Nykytyylinsä Kaarna sanoo löytäneensä menneen vuosikymmenen aikana tuskaisen itsetutkiskelun siivittämänä.

Ulkomailla asuminen on opettanut hänet löytämään suomalaisuutensa ja arvostamaan omia lähtökohtiaan.

Kristian Kaarna: Yhdistyneet maisema -näyttely on nähtävillä Nelimarkka-museolla 23. helmikuuta saakka.

KommentoiSuosituimmat kulttuuriuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat