Tilaajalle

Kirjastojen käyttöön uusi ilmainen suoratoistopalvelu, tulossa myös Seinäjoelle ja Vaasaan – ”On olemassa vaihtoehtoja Netflixille”

VAASA/SEINÄJOKI

Uusi Kirjastokino-suoratoistopalvelu tarjoaa mahdollisuuden katsoa satoja elokuvia ilmaiseksi. Tarjolla on myös tv-sarjoja. Ensimmäiset Kirjastokino-palvelut otettiin käyttöön lokakuun alussa. Palvelu on saatavissa yli 50 kirjastossa lähinnä Etelä-Suomessa.

Samankaltainen Viddla-videopalvelu otettiin käyttöön jo vuonna 2017. Palvelu on käytössä yli 80 kirjastossa.

Palveluihin kirjaudutaan kirjastokortin tunnuksilla, minkä jälkeen elokuvia voi katsella internet-yhteyden kautta tabletilla, matkapuhelimella ja tietokoneella.

Palvelua harkitaan myös pohjalaiskirjastoissa. Vaasan kirjastoissa ei ole vielä käytössä suoratoistopalvelua, mutta asia on suunnitelmissa.

– Viddla on ollut Kuopiossa käytössä jo aika pitkään ja siitä on kuulunut hyviä kokemuksia. Meillä on myös käynyt palvelun esittelijä. Olimme ajatelleet kokeilla Viddlaa jo tänä vuonna, mutta se peruuntui hankintakiellon takia, sanoo kulttuuri- ja kirjastotoimen johtaja Marita Ahola.

Suoratoistopalvelua kokeillaan mahdollisesti ensi vuonna.

– Asia on kuitenkin hyvin auki. Mitään sopimuksia ei ole. Ratkaisuja ei ole tehty siitä, onko Viddla parempi kuin Kirjastokino. Otamme asiasta selvää ja mietimme, kumpi olisi parempi meille.

Aholan mukaan on vielä aikaista sanoa, missä vaiheessa ensi vuotta kokeilu mahdollisesti alkaisi. Paljon on kiinni rahasta.

Palvelua todennäköisesti kokeiltaisiin ensin vähintään puolen vuoden ajan.

Asiakkailta on tullut kyselyitä suoratoistopalvelun käyttöönotosta.

– He ovat huomanneet, että on olemassa vaihtoehtoja Netflixille. Kiinnostusta on ihan selkeästi. Haluamme tarjota asiakkaille näitä uusia palveluita omien resurssiemme mukaan, mutta Vaasan taloudellinen tilanne on vähän heikko.

Myös Seinäjoki ja Eepos-kirjastot suunnittelevat elokuvien suoratoistopalvelua. Tarkoitus on nostaa pöydälle ensi vuoden syksyllä.

– Olemme tutustuneet Viddlaan. Palvelua esiteltiin meille alkusyksyllä, Seinäjoen kaupunginkirjaston apulaisjohtaja Kirsti Länsikallio sanoo.

– Palvelua saadaan tuskin käyttöön vielä ensi vuonna. On aina rahasta kiinni, kun uusia palveluita otetaan käyttöön.

Toiseen vastaavaan palveluun Kirjastokinoon kirjaston henkilökunnalla ei ole ollut toistaiseksi mahdollisuutta tutustua.

– Kirjastokino on vasta pilottivaiheessa. Seuraamme kirjastojen kokemuksia ja asiakaspalautteita.

Länsikallion mukaan elokuvien suoratoistopalvelu on tärkeä lisä Eepos-kirjastojen e-aineistoihin.

– Viddlassa on valikoimaa on sekä aikuisille että lapsille. Paljon on samoja nimikkeitä, mitä olemme hankkineet fyysisinä kappaleina.

Länsikallio antaa kiitosta palvelun hinnoittelumallille. Yksi lainakerta tulee maksamaan kirjastolle kolme euroa. Hän toteaa riskinä olevan se, että jos piikki on auki, kulut karkaavat käsistä.

– Kirjasto voi varata lainaamiseen tietyn budjetin. Yhden asiakkaan lainamäärän voi rajoittaa esimerkiksi kolmeen kertaan kuukaudessa.

Länsikallion mukaan asiakkaat ovat huomanneet, että muualla Suomessa jotkut kirjastot tarjoavat jo elokuvien suoratoistopalveluita.

–Kyselyitä on tullut, että koska sellainen tulee meillekin.

Myös Marita Ahola pitää suoratoistopalvelun ideasta.

– Olen sitä mieltä, että se olisi tosi hyvä palvelu meille. Emme tietenkään voi loputtomasti mennä kaupallisten toimijoiden tontille, mutta esimerkiksi dvd-elokuvia on ollut meillä lainattavissa tosi pitkään, eli olemme tehneet tavallaan samaa kuin videovuokraamot. Meidän kokoelmamme on vähän erilainen. Palveluissamme katetaan välimaastoon jäävää aineistoa, mutta mukana on myös hyvin suosittuja elokuvia.

Ahola huomauttaa, että suoratoistopalvelu on myös ekologisesti hyvä ajatus.

– Kun elokuvan lainaa verkosta, ei ole levyä, joka voisi kadota tai mennä rikki.

Hyvä puoli on hänen mukaansa myös se, että katsomisaika voi päättyä automaattisesti, jolloin ei tule myöhästymismaksuja.

Tarkoitus on, että mahdollisimman moni pystyisi käyttämään palvelua ja hyötyisi siitä, eli yksittäisen asiakkaan kuukausittaisia lainauskertoja todennäköisesti rajoitettaisiin jollain tavoin.

– Rajoitukset asettuisivat kohdilleen käytön mukaan.

Aholan mukaan Vaasan kirjastojen elokuvien lainausmäärät ovat olleet viime vuodet laskusuunnassa.

– On silti ryhmiä, jotka edelleen lainaavat elokuvia. Esimerkiksi indie-elokuvat puuttuvat Netflixistä, me voimme tuottaa sitä palvelua paremmin.

Marita Ahola arvioi, että elokuvien ilmainen suoratoistopalvelu saattaisi kääntää elokuvien lainausmäärät noususuuntaan.

KommentoiSuosituimmat kulttuuriuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat