Tilaajalle

Erikoislaatuinen, äärikiehtova – Teosto-palkinnon voittaneelle Mikko Joensuulle sataa kiitosta

Mikko Joensuun esikoislevy Amen 1 avaa yhden viime vuosien kunnianhimoisimmista hankkeista suomalaisessa rockissa. (HS 4.5.2016)

Osoittanut olevansa poikkeuksellisen vahva ja näkemyksellinen muusikko. (Soundi 5/2016)

Amen 2 on napakymppi. Se on täydellinen kokoelma hypnoottista, melankolista, kaunista ja ennen kaikkea koskettavaa popmusiikkia. (Inferno 10/2016.)

Amen 1 on erikoislaatuisuudessaan äärikiehtova taidekokonaisuus. (Sana-lehti)

Mykistävä, yksi viime vuosien hienoimmista kotimaisista. (TS 24.11.2016)

Lappajärveläisessä metsämökissä äänitetty trilogia on Suomen mittakaavassa poikkeuksellinen popteos. (Demokraatti)

Laulaja-lauluntekijä Mikko Joensuu on saanut osakseen roppakaupalla tämänkaltaista suitsutusta. Etenkin yksi sana toistuu Joensuusta ja hänen levyistään kirjoitetuissa lehtijutuissa: poikkeuksellinen.

Miltä tuntuu, kun päälle sataa tuollaisia ylisanoja?

– Mykistävältä ja omituiseltakin. Sellaiseen tilaan ei pitäisi kenenkään tottua, Joensuu sanoo.

– Olen tietenkin iloinen, että musiikkini on vaikuttanut ihmisiin. He ovat ehkä löytäneet samoja kipupisteitä ja yhtymäkohtia, joiden ääressä itse olin levyä tehdessäni.

Mikko Joensuulla on taito kuulostaa aidon vilpittömältä niin puheissaan kuin musiikissaan.

Alajärvellä kasvaneen Joensuun perhe oli syvästi uskovainen. Hän kasvoi helluntailaisuuteen. Joensuu on puhunut julkisuudessa avoimesti menneisyydestään ja Jumalasta luopumisestaan. Hän on puhunut masennuksestaan ja pitkästä kamppailustaan, joka johti Amen-levyjen syntyyn.

Nyt hän sanoo, että puhuminen on ollut osa uskosta luopumisen pitkää prosessia ja tarvetta tehdä välejä selväksi.

– Normaalisti minulla ei ole tarvetta puhua henkilökohtaisista asioistani. Näitä levyjä tehdessä minulle oli tärkeä sanoa ääneen se, kuinka prosessoin uskoa. Oli tärkeää olla itselleni avoin, mitä elämästä ajattelen, Joensuu sanoo.

Mikko Joensuun torstaina Teosto-palkinnolla palkitut Amen-levyt ilmestyivät viime vuonna puolen vuoden välein, Amen I toukokuussa ja Amen 2 marraskuussa. Trilogian kolmas osa, Amen 3 tulee ulos pian.

Joensuu hioi ja sovitti pitkään kypsyneet kappaleensa trilogiaksi perheen mökillä Lappajärvellä, jonne hän vetäytyi kuukaudeksi kesällä 2013.

– Vein sinne kaikki soittimeni ja pystytin studion. Työstin kaikkea kolmea levyä yötä päivää. Samalla syntyi myös uusia kappaleita.

Levyjen voima kumpuaa pitkästä hauduttamisesta. Joensuu sanoo tulleensa 2013 siihen pisteeseen, että musiikin oli viimein purkauduttava ulos.

– Musiikki on minulle automaattinen tapa lähestyä mielentiloja. Olin käynyt läpi monta vuotta kestäneen ahdistus- ja masennuskauden. Sinä aikana en uskonut, että voisin julkaista näitä levyjä. Ei ollut energiaa muuhun kuin kappaleiden kirjoittamiseen.

Trilogian levyjä on kiitelty harvinaisuudeksi suomalaisessa musiikissa. Ulkomaista vertailukohtaa on haettu muun muassa Leonard Cohenista. Amen 1-levyssä on kyse lohdun ja toivon menettämisestä, Amen 2 -levyssä niiden löytämisestä. Kolmas levy on eräänlainen lopputulema. Joensuu kuvailee sitä hyväksymiseksi.

– Amen 3 on maalaileva levy, jossa kappaleet ovat pitkiä ja niiden rakenteet menettävät merkityksensä.

Joensuu sanoo luopumisen prosessin olevan nyt päättynyt. Hän sinetöi sen viime syksynä kirjoittamalla vielä yhden kappaleen Amen 3 -levylle. Se kantaa nimeä Dream about a miracle.

– Koin tärkeäksi, että trilogiaan välittyy levyjen valmistumisen jälkeinen olo.

Nyt katse on kohti uutta.

– Katson rauhassa, mihin tie vie. Musiikki on minulle pyhää aluetta, samoin taiteenteko yleensä ja asiat, joita ihminen tekee intohimosta ja sydämestään.

ANNE PUUMALA

Kommentoi

Luetuimmat kulttuuri -uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Osta Digilehti ja verkon kaikki sisällöt! 1kk vain 14,90€

Osta