Tilaajalle

Ruokamyrkytys ei aina oireile heti syömisen jälkeen

KEMIÖNSAARI

Ruokamyrkytyksen aiheuttavat Suomessa useimmiten ruoassa olevat norovirukset. Yleisimmin ruokamyrkytykseen sairastutaan sen jälkeen, kun on syöty lihaa, kalaa, tuoreita kypsentämättömiä kasviksia tai ulkomaisia kypsentämättömiä marjoja, kertoo Marttaliiton Viivi Maskulin. Norovirus eli niin sanottu talvioksennustauti tarttuu herkästi myös ihmisestä toiseen jo ennen kuin oireet alkavat - tyypillisesti 35 tunnin kuluttua tartunnasta.

Ylitarkastaja Annika Pihlajasaari muistuttaa, että ruoan pilaantuminen ja ruokamyrkytys eivät aina kulje käsi kädessä.

– Pilaantunut ruoka on aistinvaraisesti huonoa, eli se haisee tai näyttää pilaantuneelta. Kaikki ruokamyrkytysbakteerit eivät kuitenkaan aiheuta aistinvaraisia muutoksia.

Pihlajasaaren mukaan suomalaiset ovat tottuneet hyvin puhtaaseen ruokaan, minkä takia pienetkin bakteerimäärät saattavat aiheuttaa joillekin esimerkiksi ripulia. Ruokamyrkytyksen tyypillisimmät oireet ovat juuri ripuli tai oksentaminen.

Se, kuinka nopeasti oireet alkavat syömisen jälkeen, riippuu täysin ruokamyrkytyksen aiheuttajasta.

– Moni pohtii oireita saatuaan, että mitä tuli syötyä viimeksi. Näin se ei kuitenkaan läheskään aina mene, Pihlajasaari huomauttaa.

Etenkin liharuokiin yhdistetty Clostridium perfringens -bakteeri aiheuttaa ripulia 12–16 tunnin kuluttua syömisestä. Tietyt muut bakteerit taas aiheuttavat ripulia vasta parin päivän jälkeen.

Sen sijaan käsien kautta ruokaan tarttuvan Staphylococcus aureus -bakteerin myrkky aiheuttaa hyvin nopeasti oksentelua. Tämä myrkky ei tuhoudu ruoasta perusteellisellakaan kuumennuksella.

Listeria-bakteerin aiheuttamaan listerioosiin sairastuvat harvoin perusterveet ihmiset, mutta heikentyneen vastustuskyvyn omaaville eli esimerkiksi vanhuksille se saattaa aiheuttaa jopa verenmyrkytyksen. Oireet ilmestyvät vasta useamman viikon kuluttua siitä, kun bakteeria on joutunut elimistöön. Listeria tuhoutuu kuumentaessa.

– Kärjistäen voisi sanoa, että ripulia aiheuttavat bakteerit tuhoutuvat usein kuumentamalla, kun taas oksentamista aiheuttavat myrkyt eivät, Pihlajasaari sanoo.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat