Tilaajalle

Kysely: Suomalaisten mielestä vaurauden epätasainen jakautuminen on sen riittävyyttä suurempi ongelma – "Kokoomuksenkin kannattajista suuri osa henkisesti demareita"

Yhteiskunnassa olevan vaurauden jakautuminen epätasaisesti on suomalaisten mielestä selvästi suurempi ongelma kuin se, ettei vauraus ole tarpeeksi suurta. Tämä selviää Lännen Median Taloustutkimuksella teettämästä mielipidemittauksesta.

Yli kolme neljästä pitää kakun jakamista suurempana ongelmana kuin sitä, ettei kakku ole tarpeeksi iso. Vain joka kuudes suomalainen on päinvastaista mieltä.

Jopa kaikista ylimpään tuloluokkaan kuuluvien kotitalouksien jäsenistä kaksi kolmesta pitää suurempana ongelmana sitä, ettei vauraus jakaudu riittävän tasaisesti. Ryhmään kuuluvien kotitalouksien bruttotulot ovat yli 70 000 euroa vuodessa.

Naiset kokevat vaurauden epätasaisen jaon miehiä useammin ongelmalliseksi. Ikäryhmistä vaurauden jakautuminen epätasaisesti kiusaa eniten eläkeikäisiä ja asuinpaikan mukaan tarkasteltuna alle 50?000 asukkaan kaupungissa tai kunnassa asuvia.

Vasemmistoliiton kannattajista peräti 95 prosenttia ja sdp:n kannattajista 85 prosenttia sanoo kyselyssä olevansa sitä mieltä, että vaurauden jakautuminen epätasaisesti on suurempi ongelma kuin se, ettei yhteiskunnan kokonaisvauraus ole tarpeeksi suurta.

Perussuomalaisten kannattajat keskimääräisiä suomalaisia

Kokoomuksen kannattajat erottuvat kyselyssä siinä, että heistä peräti 40 prosenttia pitää suurempana ongelmana yhteiskunnassa olevan vaurauden riittämättömyyttä. Silti kokoomuslaisistakin hieman useampi (46 prosenttia) on sitä mieltä, että vakavampi ongelma on vaurauden epätasainen jakautuminen.

–Kokoomuksen kannattajat eroavat muista, mutta heistäkin suuri osa on henkisesti demareita, Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen sanoo.

Perussuomalaisten kannattajat ovat suhtautumisessaan täysin keskimääräisiä suomalaisia.

–Ihan turha puhua äärioikeistosta perussuomalaisten yhteydessä, Rahkonen sanoo.

Rahkonen kärjistää tilanteen niin, että Suomen eduskunnassa on kahdeksan ajatusmaailmaltaan sosiaalidemokraattista puoluetta, joista yhden nimi on sdp. Se selittää hänestä myös sen, miksei vasemmistopuolueiden kannatus ole sen suurempi.

–Ilmeisesti äänestäjien mielestä muutkin puolueet ovat tarpeeksi vasemmistolaisia, Rahkonen päättelee.

Näin kysely tehtiin

Taloustutkimus haastatteli Lännen Median toimeksiannosta 1004:ää henkilöä 23.9.–1.10.2019. Kysely tehtiin puhelinhaastatteluina, ja väestörekisteristä tehty satunnaisotos edustaa Suomen aikuisväestöä (15 vuotta täyttäneet).

Tulokset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaaviksi. Virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kysymys kuului: Kumpi on nyky-Suomessa mielestänne suurempi ongelma. Vastausvaihtoehdot: 1) Yhteiskunnassa oleva vauraus ei ole tarpeeksi iso. 2) Yhteiskunnassa oleva vauraus ei jakaudu riittävän tasaisesti. 3) En osaa sanoa.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat