Tilaajalle

Karkotuspäätös annettu tänä vuonna yli 1000 henkilölle, näin moni heistä on syyllistynyt rikokseen – "Sopivasta käyttäytymisestä kerrotaan jo vastaanottokeskuksissa"

Tämän vuoden aikana karkotuspäätöksen Suomesta on saanut jo 1 171 henkilöä. Heistä 154 on syyllistynyt rikoksiin.

Ensi vuoden alussa Suomesta karkottaminen nopeutuu.

Ulkomaalaislaki on muuttumassa niin, että tietyt yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen liittyvät karkottamispäätökset voidaan toteuttaa 30 päivän kuluttua tiedoksiannosta, ellei hallinto-oikeus ole sitä kieltänyt.

Tällä hetkellä täytäntöönpanoa ei voida tehdä ennen kuin päätökset ovat lainvoimaisia.

Lakimuutoksen taustalla on pääministeri Sipilän hallitusohjelma, jonka mukaan törkeisiin rikoksiin syyllistyneiden, rikoksen uusijoiden ja yleiselle järjestykselle vaarallisten henkilöiden maasta poistamista nopeutetaan.

Oulussa useita ulkomaalaistaustaisten miesten tekemiä seksuaalirikoksia

Lauantaina Oulun poliisilaitos kertoi laajasta seksuaalirikoskokonaisuudesta, jossa useat Oulussa asuneet ulkomaalaistaustaiset miehet ovat kohdistaneet kantasuomalaiseen alakouluikäiseen tyttöön seksuaalirikoksia useiden kuukauden ajan yksityisasunnoissa tänä vuonna Oulussa.

Vangittuina on tällä hetkellä seitsemän epäiltyä, mutta poliisin mukaan kiinniottoja voi tulla vielä lisää.

Oulun poliisi pitää tapausta kaikin puolin poikkeuksellisena.

Marraskuussa kaupungissa on tapahtunut myös kaksi muuta seksuaalirikosta, joissa ulkomaalaistaustaisten miesten epäillään raiskanneen ja käyttäneen alaikäisiä tyttöjä hyväkseen.

Oulun seudulla on viime aikoina tullut ilmi myös tapauksia, joissa ulkomaalaistaustaiset, usein suomen kieltä taitamattomat miehet ovat houkutelleet selvästi itseään nuorempia alaikäisiä tyttöjä kanssaan kontaktiin sosiaalisessa mediassa. Pahimmillaan ne ovat johtaneet vakaviin seksuaalirikoksiin.

Poliisi kiistää Kalevan haastattelussa, että Oulussa olisi meneillään ulkomaalaisten tekijöiden raiskausaalto.

"Heille kerrotaan, mitä Suomessa saa tehdä ja mitä ei"

Turvapaikanhakijat saavat tietoiskun Suomen lainsäädännöstä jo vastaanottokeskuksissa.

–Lainsäädäntöä käydään pääpiirteittäin läpi, ja ihmisille kerrotaan myös sopivasta, seksuaalimoraalisesta käyttäytymisestä, luonnehtii vastaanottoyksikön johtaja Pekka Nuutinen Maahanmuuttovirastosta Lännen Medialle.

Nuutisen mukaan se tarkoittaa, että heille kerrotaan, mitä Suomessa saa tehdä ja mitä ei. Hän ei osaa sanoa, kuinka kattavasti lainsäädäntöä vastaanottokeskuksissa käydään läpi.

–Meillä on työ- ja opintotoimintaa, johon liittyy suomalaisen yhteiskunnan peruskurssi ja siinä on näitä osioita.

Vastaanottokeskusten vastuulle kuuluu Nuutisen mukaan lähinnä ennaltaehkäisevä valistaminen. Tarvittaessa he ovat poliisiin yhteydessä, jos keskuksissa ilmenee rikollista käyttäytymistä.

Oleskeluluvan saatuaan maahanmuuttajat siirtyvät kuntiin, jotka vastaavat varsinaisesta kotouttamisprosessista.

Nuutinen uskoo, että Oulun tapahtumista keskustellaan myös vastaanottokeskuksissa. Muuten käytännöt keskuksissa tuskin muuttuvat.

Hän arvioi, että seksuaalirikokset eivät ole viime aikoina erityisesti lisääntyneet.

–Pitkän ajan kuluessa kaikkea sattuu ja tapahtuu. Äärimmäisen ikäviä asioitahan nämä ovat, se on selvä kaikille.

Karkottamispäätökset lisääntyneet vuosi vuodelta

Maahanmuuttoviraston tilaston mukaan karkotuspäätöksen sai viime vuonna 1 134 henkilöä. Vuonna 2016 heitä oli 608 ja sitä edellisenä vuonna 394.

Karkottamalla maasta poistetaan oleskeluluvan saanut henkilö, jolle ei myönnetä uutta oleskelulupaa tai joka on syyllistynyt Suomessa rikoksiin. Myös oleskeluoikeutensa rekisteröinyt EU-jäsenvaltion kansalainen ja oleskelukortin saanut EU-kansalaisen perheenjäsen voidaan karkottaa Suomesta vastaavilla perusteilla.

Viime vuonna karkottamispäätöksen saaneista 160 oli syyllistynyt rikoksiin. Vuonna 2016 heitä oli 216 ja sitä edellisenä vuonna 148.

Karkottamista esittää poliisi tai Rajavartiolaitos. Maahanmuuttovirasto voi ottaa karkottamisen harkittavaksi myös omasta aloitteestaan, jos henkilöllä on vireillä oleskelulupa-asia Maahanmuuttovirastossa.

Jaana Mattila
Lisää aiheesta

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat