Tilaajalle

Eduskuntavaaleihin tähtäävä Liike Nyt hakee rahankeräyslupaa, mutta ensin yhdistyksen täytyy ehtiä vuoden ikään – "Saa meille lahjoittaa", sanoo Hjallis Harkimo

Kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimon luotsaama Liike Nyt -kansanliike aikoo rahoittaa eduskuntavaalikampanjaansa lahjoitusvaroilla. Harkimon mukaan liike on aikeissa hakea rahankeräyslupaa, mutta sen saaminen voi venyä jopa vaalien yli.

Poliisihallitus myöntää rahankeräyslupia lähtökohtaisesti vain yhdistyksille, jotka ovat toimineet vähintään vuoden. Lupahakemuksen liitteeksi pyydetään muun muassa yhdistyksen toimintakertomus ja hyväksytty tilinpäätös.

–Tämä ei ole kuitenkaan kiveen kirjoitettu. Vuotta lyhyempikin aika on mahdollinen, jos toimija pystyy osoittamaan, että toimintaa on aidosti ollut ja toimittaa esimerkiksi yhdistyksen välitilinpäätöksen, sanoo ylitarkastaja Jouni Kitunen Poliisihallituksesta.

Yhdistysrekisterin mukaan Liike Nyt ry on rekisteröity 26.4.2018, eli se ehtii vuoden ikään vasta kun kevään vaalit on jo käyty.

Harkimo laskee kuitenkin sen varaan, että lahjoituksia on luvassa ilman keräystäkin.

–Saa ihmiset lahjoittaa meille. Vielä ei ole tullut, mutta kyllä niitä tulee. Monet ovat sanoneet, että haluavat lahjoittaa, Harkimo sanoo.

Pienikin vihje tulkitaan vetoomukseksi

Rahankeräyslain näkökulmasta Harkimon tulkinta voi olla ongelmallinen. Jouni Kitunen ei ota kantaa yksittäistapaukseen mutta toteaa yleisesti, että kun kyse on täysin spontaaneista, oma-aloitteisista lahjoituksista, niiden vastaanottamiseen ei tarvita rahankeräyslupaa. Sen sijaan rahankeräyksen määritelmä täyttyy, kun rahaa kerätään vetoamalla yleisöön. Silloin tarvitaan rahankeräyslupa, olipa vetoaminen sitten suullista tai kirjallista.

–Vetoomuksen ei tarvitse olla suora tai käskevä, vaan se voi olla myös hienovaraisempi ilmaus. Tulkinnanvaraista on sitten se, milloin on kyse yleisöön vetoamisesta, milloin jostakin muusta. Meillä on lähdetty siitä, että yleisöllä tarkoitetaan ennalta määrittelemätöntä joukkoa henkilöitä, Kitunen sanoo.

Toisin sanoen lahjoituksia voi pyytää suljetulta ja tunnetulta ihmisjoukolta, kuten kaveriporukalta tai sukulaisilta. Sen sijaan esimerkiksi tilinumeron julkaiseminen kaikille avoimella internetsivulla tai isossa sosiaalisen median ryhmässä voi viitata siihen, että yleisöön vedotaan lahjoitusten saamiseksi.

–Meillä on olemassa korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu, jossa on ollut tilanne, että yhdistys on ilmoittanut internetsivuillaan tilinumeron ja kertonut, että he voivat sääntöjensä mukaan vastaanottaa lahjoituksia. Siinä KHO on ollut Poliisihallituksen kanssa samoilla linjoilla, että kyse on rahankeräyksen toimeenpanosta, Kitunen sanoo.

–Asia kulminoituu siihen, täyttyykö yleisöön vetoamisen määritelmä vai eikö täyty. Näitä harkitaan tapauskohtaisesti.

Harkimo toistaiseksi ainoa rahoittaja

Liike Nytin muuta rahoitusta Hjallis Harkimo ei ole halukas avaamaan. Kysyttäessä Harkimo viittaa vain aiemmin Helsingin Sanomissa kertomiinsa tietoihin, joiden mukaan hän on käyttänyt Liike Nytiin omaa rahaa reilut 100 000 euroa.

Liikkeen internetsivuilla kerrotaan, että toimintaa rahoittavat tällä hetkellä liikkeen perustajat. Harkimon lisäksi perustajiin kuuluu kuusi henkilöä.

–Minä olen laittanut rahaa, he ovat laittaneet työtä, Harkimo toteaa.

Vaalibudjettia Liike Nyt ei ole vielä tehnyt, Harkimo kertoo. Parhaillaan menossa on potentiaalisten ehdokkaiden haastattelu.

–Rahaa aletaan kerätä pikkuhiljaa. Meillä on tässä sata asiaa ennen sitä.

Sinikka Pylkkänen

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat