Tilaajalle

Analyysi: Vasemmiston teemoille puhaltavat suotuisat tuulet – Miksi puolueet eivät kuitenkaan saa veivattua hyytynyttä kannatusta ylös?

HELSINKI

Puoluekokoukseen valmistautuvan vasemmistoliiton kannatus on Taloustutkimuksen Ylelle tekemässä tuoreessa gallupissa jämähtänyt 7,9 prosenttiin. Sdp:n kannatus sukelsi tällä viikolla lähes kannatusmittausten alimpaan lukuun, 13,9 prosenttiin.

Kannatus ei nouse, vaikka yleiset trendit ovat juuri sellaisia, joihin vasemmistopuolueilta odotetaan ratkaisuja. Vasemmiston on jo historiallisesti odotettu tarjoavan kansalaisille toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

Suomessa on viime keväästä asti ollut sdp:n johtama hallitus, jossa on mukana vasemmistoliitto. Myös Ruotsissa ja Tanskassa vallassa ovat sosiaalidemokraatit.

Vaalivoittoja demarit ovat Pohjoismaissa saaneet pienillä marginaaleilla. Suomessa sdp sai viime vaaleissa vain yhden paikan enemmän eduskuntaan kuin perussuomalaiset. Puolueiden välinen ero oli vain noin 6?800 ääntä.

Eduskuntavaalien jälkeen vasemmistopuolueiden kannatus ei ole kohonnut, vaikka hallitusohjelmassa on selkeitä vasemmistolaisia painotuksia, kuten pienimpien sosiaalietuuksien korotuksia ja työttömyysturvaa leikkaavan aktiivimallin purku.

Voisiko sote olla suuri tehtävä?

Vasemmiston kannatus on ollut perinteisesti hyvä silloin, kun puolueilla on ollut jokin suuri tehtävä. Klassisia esimerkkejä ovat työeläke- ja kansaneläkelait sekä peruskoulu-uudistus, joiden hoitamisessa vasemmistoon on luotettu.

Samankaltaista suurta uudistusta ei ole ollut pitkään aikaan näköpiirissä. Puolueiden kannatusta nostavat ja laskevat nykyisin pienet risahdukset, eivät suuret linjaukset.

Voisiko suureksi yhteiskunnalliseksi uudistukseksi nousta sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus, pitkään tahkottu sote?

Kyllä voisi, sanovat politiikan tuntijat. Se kuitenkin vaatisi ihmisten arjessa tuntuvia muutoksia, ei hallinnollista ratkaisua. Perusterveydenhuollon lääkärille pitäisi koko maassa päästä jonottamatta ja hoitoketjuissa olisi edettävä sujuvasti.

Vasemmistopuolueille se olisi erinomaisen sopiva iso tehtävä, jossa porvaripuolueet epäonnistuivat viime hallituskaudella. Onnistunut sote-ratkaisu on kuitenkin vähintään kiven alla vasemmiston johdollakin.

Perussuomalaiset kaappasi herravihan

Vasemmiston kannattajat ovat valuneet perussuomalaisiin ja vihreisiin. Ilmastonmuutoksen torjunnasta ja päästöjen vähentämisestä käytävä keskustelu on hyödyttänyt perussuomalaisia maahanmuuttoasioiden ohella.

Sdp joutuu keskittymään ilmastonmuutoksessa torjuntataisteluun. Perussuomalaiset on houkutellut kannattajikseen ilmastohysteriasta pelästyneen työväestön, joka on huolissaan vanhoista autoistaan ja öljylämmityskattiloistaan. Sdp pyrkii nyt vakuuttamaan kannattajilleen, että ilmastonmuutoksen taakka jaetaan oikeudenmukaisesti, eikä se käy kenellekään liian kalliiksi.

Vasemmistoliitto on onnistunut vaihtamaan kannattajakuntansa. Puoluetta kannattavat nyt nuoret ja koulutetut. Ilmastonmuutoksen teemoissa vihreät on kuitenkin napannut pääosan.

Vasemmisto ammensi aikoinaan voimansa herravihasta eli vastakkainasettelusta. Senkin idean on kaapannut onnistuneesti perussuomalaiset.

Perussuomalaisten kova ydin ovat maahanmuuttokriittiset kannattajat. Heitä vasemmistopuolueet eivät pysty houkuttelemaan kannattajikseen millään keinoin. Jos uusi pakolaisaalto rantautuu Eurooppaan, perussuomalaisten kannatus kasvaa edelleen varmasti.

Sdp ja vasemmistoliitto toivovat, että puolueiden kannatukseen tulee piikki ylöspäin, kun hallitusohjelman päätöksiä, kuten aktiivimallin leikkurin purku ja pienimpien eläkkeiden korotukset, toteutetaan ensi vuoden alusta. Hyvin mahdollista on, että nämä ratkaisut ovat jo mukana vasemmistopuolueiden kannatusluvuissa, eivätkä käyrät siitä enää värähdä.

Pääministerin ja puheenjohtajan tehtävä on raskas

Puheenjohtajan imagolla on aina merkitystä puolueen kannatuksessa. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson valitaan uudelleen viikon päästä Kuopiossa ja sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen paikka on katkolla ensi kesäkuussa Tampereella.

Li Andersson on vahvistanut asemaansa puoluejohtajana. Enää julkisuudessa ei kysellä, miten Andersson vakuuttaa puolueen viimeiset rasvanahkaduunarit. Andersson koetaan dynaamiseksi, hyvin verkostoituneeksi ja kotiläksynsä osaavaksi johtajaksi.

Antti Rinteellä on tukalampaa. Rinne nousi aikoinaan niukalla voitolla puheenjohtajaksi, eikä tiukka kisa ole kaikilta unohtunut. Rinteen alkuvuotta varjostivat vakavat terveysongelmat, jotka hän on onnistuneesti selättänyt. Pääministerin ja puolueen puheenjohtajan tehtävä on aina raskas yhdistelmä, josta kiitosta ei tule ja kannatuskin helposti hupenee.

Juttu varten on käyty taustakeskustelut vasemmistoliiton entisen puheenjohtajan Martti Korhosen, vasemmistoliiton entisen puoluesihteerin Ralf Sundin, Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Kaisa Pennyn ja JHL:n suunnittelupäällikön Vesa Maurialan kanssa.

KommentoiLuetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat