Tilaajalle

Analyysi: Turha tuudittautua paremmuuteen – alhainen lasten rokotuskattavuus ei ole vain Pohjanmaan vaan puolen Suomen ongelma

Tuhkarokon laumasuoja pienten lasten rokotuksissa jää vajaaksi hälyttävän monessa paikassa Suomessa. Jopa koko Suomen keskiarvo jäi alle laumasuojaan vaadittavan 95 prosentin THL:n tuoreimmissa tilastoissa. Kuitenkin Pohjanmaalla vanhemmilla on erityisen paljon petrattavaa.

Herkästi tarttuvalta tuhkarokolta suojatuessa rokotuskattavuuden on oltava 95 prosenttia, jotta väestö saa laumasuojan. Laumasuojan vaatimustaso riippuu taudin leviämisherkkyydestä, joka on tuhkarokolla korkea.

Vain puolet Suomen maakunnista selvisi rokotusvaatimuksesta puhtain paperein Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuoreimmassa tilastossa.

Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen sai esimerkiksi Suomen suurimmassa maakunnassa Uudellamaalla vain 94,9 prosenttia vuonna 2015 syntyneistä lapsista.

Paremmin ei mennyt Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Kanta-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Pohjois-Karjalassa, Pohjanmaalla tai Ahvenanmaalla, joissa kaikissa laumasuojan 95 prosenttia jäi lasten vanhemmilta saavuttamatta.

Myös Päijät-Hämeen ja Etelä-Karjalan rokotuskattavuus jäi tuoreimmassa mittauksessa reilusti alle 95 prosentin, mutta tiedonkeruussa oli ongelmia. Vuonna 2014 syntyneiden lapsien kohdalla Päijät-Häme reputti tuhkarokon laumasuojan, Etelä-Karjala meni niukasti yli.

Ikäluokan laumasuojalla on väliä päiväkodissa

Koko Suomessa MPR-rokotteen sai 94,4 prosenttia vuonna 2015 syntyneistä lapsista. Määrät ovat laskusuunnassa.

Voisi ajatella, että tuhkarokon laumasuoja on kunnossa, kunhan 95 prosenttia kaikenikäisistä ihmisistä on rokotettu tai sairastanut taudin. Asia ei ole aivan näin yksinkertainen.

– Mitä enemmän rokottamattomia ihmisiä on lähellä toisiaan, sitä haavoittuvaisempia he ovat, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Lännen Medialle.

Laumasuoja murenee esimerkiksi samanikäisten rokottamattomien lasten päiväkotiryhmässä, jossa tuhkarokon tapainen tauti voi levitä nopeasti suojaamattomiin.

Pohjanmaa heikompi monissa muissa rokotuksissa

Heikko rokotuskattavuus ei siis ole vain ruotsinkielisten Pohjanmaan tai Ahvenanmaan ongelma.

Molemmilla on tietysti rokotusongelmansa, joita ei sovi kiistää. Pohjanmaan rokotuskattavuus on maakunnista heikoin, 91,8 prosenttia MPR-rokotteen kohdalla. Ahvenanmaa on kolmanneksi heikoin 92,7 prosentin kattavuudella. Väliin kiilaa Kanta-Häme 92,5 prosentilla.

Myös MPR-jatkorokotteiden ottaminen 7-vuotiaana jää Pohjanmaalla usein tekemättä.

Pohjanmaa erottuu erityisen heikkona myös muissa rokotuskategorioissa kuin MPR-rokotteessa.

Pohjanmaan osuus on maan heikoin rotaviruksen, pneumakokin ja kurkkumädän, jäykkäkouristuksen, hinkuyskän polion sekä Hib:n rokotuksessa.

Rokottamattomuuden syyt vaihtelevat

Rokottamattomuuden syyt ovat eri alueilla ja eri rokotteissa erilaiset. THL tutkii niitä parhaillaan.

– Rokotuksiin liittyy erilaisia uskomuksia ja käsityksiä, jotka leviävät sosiaalisessa mediassa, Nohynek sanoo.

Pohjanmaan alhainen rokotuskattavuus kietoutuu erikoisella tavalla eräänlaisen luomuterveydenhoitoon, jossa lääkärin sijaan uskotaan kipulääkkeettömiin synnytyksiin, hopeaveteen ja rokotusten haitallisuuteen.

Vaikutteet ovat levinneet osin Ruotsista tai ruotsinkielisistä vahvoista persoonista, mikä selittää aatteiden jylläämistä puoliksi ruotsinkielisessä maakunnassa.

Erityisen hankala alue on Vaasan ja Kokkolan välissä oleva Pietarsaaren seutu, jossa sijaitsee myös uskonnollisuudesta ja runsaista lapsiluvuista tunnettu Luodon kunta.

Rokotuskattavuuden heikkoutta ei kuitenkaan pidä liioitella. Pietarsaaren terveyskeskuksen alueella MPR-rokotteen sai 88,5 vuonna 2015 syntyneistä lapsista.

Juuri luotolainen lapsi sai tuhkarokon lomamatkallaan vajaa viikko sitten.

Fakta: Puutteelliset MPR-rokotuskattavuudet

Näiden maakuntien 2015 syntyneitä lapsia ei ole rokotettu tuhkarokon laumasuojan vaatimaa 95 prosentin osuutta:

Pohjanmaa 91,8 prosenttia

Kanta-Häme 92,5

Ahvenanmaa 92,7

Kymenlaakso 93,7

Pirkanmaa 93,8

Pohjois-Pohjanmaa 93,8

Pohjois-Karjala 94,1

Uusimaa 94,9

Päijät-Hämettä ja Etelä-Karjalaa ei voitu analysoida THL:n tiedonkeruun ongelmien vuoksi.

Koko Suomen keskiarvo on 94,4 prosenttia. Luku on ollut laskussa viime vuosina.

Lähde: THL

EDIT 3.12.2018 kello 20:40 Juttuun lisätty fakta puutteellisista MP-rokotuskattavuuksista.

Joonas Kuikka
Lisää aiheesta

Kommentoi
Luetuimmat kotimaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

  • Uutiset
  • Urheilu
  • Videosarjat