Minne olemme menossa?

Otsikon kysymys kysytään kilpailijoilta Ruotsin TV4:n ohjelmassa "På spåret" perjantai-iltaisin. Ohjelman juontaja Kristian Luuk antaa vihjeitä kilpailijoille siitä, mille paikkakunnalle juna tai auto on menossa, ja kameraa kuvaa reitin maastoa helpottaakseen edes vähän osallistujia. Minulla on yleensä vaikeuksia tietää vastaus, sama on, jos minulta kysytään, minne maailmamme on menossa vuonna 2017.

Donald Trump haluaa rakentaa muurin, ja Iso-Britannian mielestä on parempi olla EU:n ulkopuolella. Ihmiset pakenevat kotimaastaan ja tervetuliaisena Suomen ”turvallisessa” maassa he saavat kiviä niskaan. Monet uutiset ovat käsitelleet ilkeyttä, maan rajojen loukkauksia, yhteistyön vähenemistä ja ahdasmielisyyttä. Se on hyvin negatiivista ja jotakin, mitä minä tulen muistamaan vuodesta 2016.

Ilman apua on vaikeaa käsitellä vaikeuksia, joita me kaikki elämässämme kohtaamme. Urheilussa avunsaanti on peruskivi, jotta urheilija onnistuisi.

Cristiano Ronaldo sai isoimmat otsikot kesän EM-kisoissa, mutta ilman joukkuekavereita he eivät olisi yltäneet tähän. Usain Bolt voitti kolme kultaa olympialaisissa, mutta hän ei koskaan unohda kiittää valmentajaansa kaikesta, mitä hän on Boltin uralle tehnyt.

2016 oli vuosi, jolloin FC Midtjyllandissa kiellettiin käyttämästä puhelinta harjoituskeskuksessa, jotta puhuisimme enemmän toistemme kanssa. Aikaisemmin oli tärkeämpää antaa tykkäyksiä tai kommentoida toistemme kuvia, kuin että olisimme kyselleet toisiltamme kuulumisia.

Sosiaalinen media on tehnyt meidät epäsosiaalisiksi. Kommunikointi ja yhteistyö kärsivät, kun me kaikki olimme omassa pienessä maailmassamme, omissa ajatuksissamme, mikä aiheutti näkymättömiä rajoja pelaajien välillä. Paperilla olimme joukkue, todellisuudessa olimme ryhmä, joka ei ottanut tarpeeksi vastuuta ja jossa kaikki ajattelivat omaa parastansa.

Jalkapallojoukkue seisoo tai kaatuu siihen, kuinka yhteistyö toimii ja kuinka hyvin tai huonosti hyödynnämme vahvuuksiamme ja ominaisuuksiamme. Toimiva ja menestyksekäs joukkue koostuu pelaajista, jotka ovat valmiita pistämään egonsa takavasemmalle.

Jos jollakin pelaajalla on jostain syystä vähän huonompi päivä, ne muut 10 juoksevat pikkaisen enemmän auttaakseen kaveria.

Kuvittele seuraavat maailman maat giganttisessa joukkueessa. Yhdysvallat hyökkääjänä ja Kiina toisena hyökkääjänä. Keskikentällä häärivät Saksa, Venäjä, Meksiko ja Pohjois-Korea. Puolustuksessa ovat Suomi, Kreikka, Etelä-Afrikka ja Turkki. Irak on maalivahtina.

Jos tämä joukkue ei osaa muodostaa voittavaa pelityyliä, niin meillä on ongelmia. Jos yksittäinen pelaaja toimii oman agendan mukaan, se on ihan sama kuin, että pelaisi yhden pelaajan vajaalla. Ja voin kokemuksesta sanoa, että miesvaje kentällä on todella raskasta.

Tämä oli ehkä hieman outo vertaus, mutta jos jatkamme meidän välipitämättömällä linjallamme vuonna 2017, joukkuetoverimme kärsivät. Olemme kaikki riippuvaisia toisten hyväntahtoisuudesta jossakin kohtaa elämässämme. Kuva yksinäisestä pojasta, joka oli selvinnyt ilmaiskusta Aleppossa, oli kuva, joka heijasti monen tuntemaa tuskaa ja epätoivoa.

Pohjanmaalla iloitsen siitä, kuinka suurin osa ihmisistä taistelee yhtenäisenä Vaasan keskussairaalan tulevaisuudesta, olit sitten suomen- tai ruotsinkielinen, perussuomalainen tai rkp:läinen.

Trump rakentakoon muuria, mutta Vaasassa rakennamme siltoja. Nyt en tarkoita siltaa Uumajaan, vaikka se mahtavaa olisikin, vaan siltaa ihmisten välillä äidinkielestä, ihonväristä, uskonnosta tai seksuaalisesta suuntautumisesta piittaamatta. Siihen toivon meidän olevan menossa.

TIM SPARV
Oravaisista lähtöisin oleva jalkapalloilija, joka pelaa ammatikseen Tanskassa

Kommentoi