Tilaajalle

Kolumni: Turkin hyökkäys ja kurdien ahdinko – miksi Pohjalainen antaa tilaa myös turkkilaisten ajatuksille?

Turkin hyökkäys Syyrian kurdialueelle on tuomittu laajasti. Kurdit ovat taistelleet läpi vuosien lännen rinnalla Lähi-idän tyranneja vastaan, joten liittolaisten hylkääminen tuntuu vääryydeltä.

Suomen kurdien kautta sota tulee lähelle. Suomessa asuu 2 000–3 000 kurdia, jotka ovat kotoisin juuri Rojavan kurdialueelta, jonne Turkki hyökkäsi. Erityisen lähelle sota tulee, jos Eurooppaan kohdistuu taas uusi pakolaisaalto syksyn 2015 tapaan.

Isokyröläinen Matti Mantila moitti ansiokkaassa mielipidekirjoituksessaan meitä siitä, että annamme haastattelussa tilaa Turkin itsevaltaisen presidentin Recep Tayyip Erdoğanin puolustelulle (Pohjalainen 22.10.).

Vaasa on kansainvälinen kaupunki, joten päätimme kysyä kurdien näkemystä Turkin hyökkäykseen heti seuraavana päivänä 10. lokakuuta. Vaasassa 18 vuotta asunut kurdi Kiymet Ser oli huolissaan läheistensä ja Turkissa ja Syyriassa asuvien kurdien puolesta.

Toimittaja Jaana Mattilan haastattelema Ser on vakuuttunut, että myös Eurooppa on vaarassa, kun 10 000 vangittua Isis-taistelijaa pääsevät kurdien vankeudesta. Ser pitää Syyriasta joukot kotiin kutsunutta USA:n presidenttiä Donald Trumpia ja Erdoğania diktaattoreina. He ovat molemmat syypäitä hyökkäykseen (Pohjalainen 11.10.).

Turkki näyttää pyrkivän miehittämään kurdien alueen Pohjois-Syyriassa. Kurdit sysättäisiin sivuun omalta alueeltaan, jonne he ovat köyhistä oloista ja ympärillä riehuvista sotivista joukkioista huolimatta pystyneet rakentamaan rauhallisen alueen.

Kurditaustaisen Serin haastattelun jälkeen kysyimme Turkista lähteneen Serkan Gülin näkemystä tilanteesta. Kyseessä oli ”Turkin toisenlainen totuus”, kuten toimittaja Johanna Jurkka otsikoi. Tämä totuus noudatteli käsi lipassa poseeranneen Turkin jalkapallomaajoukkueen käsitystä asiasta.

Vaasassa asuva turkkilainen Serkan Gül käytti hyökkäyksestä sanaa ”operaatio”, joka on nimetty ”Rauhan lähteeksi”. Koko operaatio järjestettiin siksi, että Turkki voisi rakentaa syyrialaisille turvallisen paikan. Operaatio-sanaa käyttää myös Erdoğan, jota Gül pitää ”Turkin kaikkien aikojen parhaimpana presidenttinä” (Pohjalainen 17.10.).

Journalismiin kuuluu jatkuva totuuden hakeminen. Totuus ei ole absoluuttinen, vaan se hakee muotoaan. Sodissa kamppailevia osapuolia on vähintään kaksi. Syyriassa niitä on useita. Erilaisten näkemysten kuuleminen ei ole niiden hyväksymistä. On hyvä ymmärtää, miten eri taustoista tulevat ihmiset ajattelevat esimerkiksi sodasta.

Turkki saa vain harvan suomalaisen tuen. Sen sijaan Suomi jatkaa kurditaistelijoiden kouluttamista Pohjois-Irakissa. Omasta puolestani voi sanoa, että Eurooppaa 3,6 miljoonan pakolaisen vyöryllä uhkaileva Erdoğan saa ainakin minut katsomaan, mihin rahani kulutan – en ainakaan Turkkiin. Ele on mitättömän pieni, mutta kuitenkin jotakin.

Omasta kannastani huolimatta haluan kuulla myös toisen totuuden asiasta.

Toni Viljanmaa

Lisää aiheesta

Kommentoi