Tilaajalle

Kolumni: Miksi nuoriso nousee ilmastoprotestiin?

Greta Thunbergin puhe YK:n ilmastokokouksessa New Yorkissa syyskuussa nosti jälleen tapetille maailmanlaajuiseksi kasvaneen Fridays for Future -liikkeen.

On hyvä hetki pohtia, miksi juuri poliittisesti passiivisena pidetty nuoriso nousee protestoimaan ilmastonmuutosta vastaan.

Tavanomaisin tarjottu selitys on se, että nuoriso protestoi oman tulevaisuutensa mahdollisuuksien tärvelemistä vastaan.

Tarjoan tässä vielä toista selitystä. Nuoriso ei ole vielä suoraan sidoksissa juuri niihin rakenteisiin, jotka tuottavat sekä taloudellisen vaurautemme että tuhoavat ympäristömme. Toimet ilmastonmuutoksen torjumiseksi aiheuttavat siten nuorille pienimmät henkilökohtaiset menetykset.

Eräs esimerkki vaikeuksista purkaa olemassa olevia rakenteita ilmastonmuutoksen torjumiseksi on Saksan asteittainen luopuminen energiantuotannosta kivi- ja ruskohiilen avulla 2030-luvun jälkipuoliskolle mennessä. Päätös syntyi kuluvan vuoden alussa kuukausien neuvotteluiden päätteeksi.

Erityisen saastuttavan ruskohiilen osuus Saksan sähköntuotannosta on kuluvana vuonna 2019 noin viidennes. Hiilidioksidipäästöjen ohessa se aiheuttaa Saksassa mittavat ympäristötuhot, sillä sen louhimiseksi kaivetaan valtavia avolouhoksia, joiden edestä joudutaan siirtämään asutuksia ja tuhoamaan metsiä.

Ruskohiililouhokset ja -voimalat takaavat työtä Saksassa noin kahdellekymmenelletuhannelle ihmiselle. Alan merkitys entisen Itä-Saksan ruskohiilialueilla on alueellisesti merkittävä, eikä korvaavia teollisuustyöpaikkoja ole paikallisesti paljoa tarjolla. Lisäksi hiiliteollisuus on taistellut sijoitustensa kannattavuuden puolesta.

Siten sähköntuotannon murros on Saksassa poliittisesti vaikea aihe.

Suuret kansanpuolueet, kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit, näkevät aiheen välttämättömyyden, mutta varovat radikaaleja konkreettisia toimia. Johtavat poliittiset puolueet pelkäävät äänestäjien siirtyvän ilmastonmuutokseen skeptisesti suhtautuvan oikeistopopulistisen AfD-puolueen kannattajiksi.

Ruskohiili on vain yksi esimerkki. Listaa voi jatkaa loputtomiin, etunenässä autoiluun ja energian verotukseen. Jokainen muutos luo häviäjiä, joiden elämä, liiketoiminta tai poliittinen ura muuttuu päätösten seurauksena.

Reaktiot Thunbergin puheeseen maailman medioissa kertovat aiheen merkittävyydestä. Saksan liittokansleri Merkel kommentoi puhetta haastattelussa todeten, että Thunbergin puhe YK:ssa oli ravisteleva ja että jokainen tarkkaavainen ihminen tunsi itsensä puhutelluksi.

Maailman reaktioita seuratessa minulle tuli tunne, että rakenteisiinsa ja sidonnaisuuksiinsa jumiutunut politiikka jopa tarvitsee murrosikäistä tyttöä kertomaan, mitä on tehtävä.

Timmy Trümpler

Isokyröläis- lähtöinen opettaja, joka työskentelee Saksassa

Kommentoi