Tilaajalle

Kolumni: Kierrättämisessä on vielä parannettavaa

Kierrätysasioissa ollaan Suomessa sangen pitkällä. Kartongin, lasin ja metallin kierrätystulokset ovat pitkään ylittäneet EU:ssa asetetut tavoitteet ja muovipakkausten kierrätyksessä on saavutettu tavoitteet. Parannettavaakin tietysti on.

Taloudessamme kierrätämme pitkälti kaiken kierrätettävissä olevan, kuten lasin, metallin ja vaatteet, muovin sekä paperin, pahvit ja kartongin. Kiikutamme kierrätyspisteelle esimerkiksi shampoopullot ja maitopurkit. Ainakin kannamme kortemme, vai pitäisikö sanoa pakkauksemme, kekoon.

Yksittäisen talouden panos kierrätyksessä ei ole merkityksetön, sillä mitä useampi lajittelee jätteensä oikein, sitä enemmän saadaan talteen hyödynnettävää materiaalia. Samalla vähenee uuden materiaalin käyttötarve tuotteiden valmistamiseen. Ympäristölle haitalliset hiilidioksidipäästöt vähenevät kierrätyksen ansiosta.

Tuottajavastuulliset yritykset ovat järjestäneet kuluttajapakkausten maksutonta keräystä Rinki-ekopisteillä pian neljän vuoden ajan. Tämän ansiosta kierrättäminen tuntuu aiempaa vaivattomammalta. Kartonki-, lasi- ja metallipakkauksille yli 1 850 Rinki-keräyspistettä eri puolilla maata. Muovipakkausten keräystä varten on yli 500 keräyspistettä.

Oikein lajitellut ja ekopisteisiin palautetut pakkausjätteet hyödynnetään raaka-aineena uusien tuotteiden valmistuksessa pakkausjätettä hyödyntävissä laitoksissa. Kierrätetystä raaka-aineesta tehty tuote säästää luonnonvaroja ja energiaa.

Piittaamattomuus on valitettavasti ongelmana laihialaismarketin lähellä olevalla Rinki-pisteellä, joka muistuttaa toisinaan miltei kaatopaikkaa. Pahimmillaan keräyslavojen luo on surutta dumpattu monenlaista roskaa, kuten suuria muovipönttöjä, leluja, mattoja ja rämiä huonekaluja. Roinamäärä on pahimmillaan ollut hyvin surullista katsottavaa. Välinpitämätön ”kyllähän joku ne pois vie” on väärä ajattelutapa.

En tiedä, onko samanlaista roskien dumppaamisongelmaa muiden alueen paikkakuntien Rinki-pisteillä, mutta silmiini ei ole osunut vastaavaa ainakaan Vaasassa suuren marketin lähellä.

Laihialaiset voivat viedä, ainakin toistaiseksi maksutta, jätejakeita kahtena päivänä viikossa hyötykäyttöasemalle. Osa kuntalaisista ei joko halua ajaa sinne saakka, eivät jaksa odottaa aukiolopäivää tai eivät vain välitä pätkääkään. Toki Rinki-pisteen väärinkäyttäjien joukossa voi olla myös ulkopaikkakuntalaisia.

Kotitalouksilla on Laihialla jäteastia myös karkealle jätteelle, jonne voisi laittaa monet turhat rojut.

Taloyhtiöissä ongelmana on välinpitämättömyys tai tiedonpuute, sillä osa asukkaista laittaa lähes mitä vain mihin vain roskikseen. Asuinpaikkakunnalla tuskin on vaikutusta tähän.

Kaipaisivatko lajitteluohjeet yhä selkeyttämistä? Vai onko korjattavaa vain asenteissa?

Juhani Laakso

Kommentoi