Tilaajalle

Kolumni: Kenellä ja missä on se suurin valta?

On hämmentävää, miten eri kunnissa vallankäyttäjät havittelevat eri paikkoja, esimerkiksi Laihialla ja Vaasassa.

Kuntavaalien jälkeinen säpinä luottamustehtävien jaosta on parhaillaan käynnissä, ja perinteisesti vaalien voittajapuolue saa ensin päättää haluamansa "johtopaikan".

Eniten ääniä kerännyt puolueen ehdokas valitaan yleensä valtuuston puheenjohtajaksi. Toiseksi tullut puolue ja sen eniten ääniä saanut ehdokas ottaa harteilleen kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävät.

Vaasassa kuntavaalien äänikuningas Joakim Strand (r.) haluaa valtuuston valtikan itselleen. Toiseksi suurimman äänisaaliin saanut Kim Berg (sd.) tavoittelee kaupunginhallituksen puheenjohtajan pestiä.

Toisin on Laihialla.

Jo kaksi kautta suurin puolue keskusta on halunnut vaikuttaa nimenomaan kunnanhallituksessa. Valtuuston puheenjohtajuus on jäänyt toiseksi suurimmalle puolueelle kokoomukselle.

Tapio Nyysti (kesk.) selitti keskiviikon Pohjalaisessa, että operatiivinen puoli ja valmistelu tapahtuvat kunnanhallituksessa. Se kiinnostaa valtapuoluetta enemmän kuin valtuuston puheenjohtajuus.

Valtuuston nykyisen puheenjohtajan Sauli Tuomelan (kok.) mukaan uusi kuntalaki on vielä vahvistanut kunnanhallituksen puheenjohtajan asemaa.

Onko suurin valta päättää oman kunnan asioista sittenkin kaupunginhallituksessa? Onko valtuuston puheenjohtajuus vain paikka olla esillä, johtaa orkesteria ja kopauttaa nuijaa, kun päätös on tehty – jo kaupunginhallituksessa suljettujen ovien takana? Osa asioista jää sinne jopa kokonaan.

Vaasassa se tarkoittaisi, että vaaleissa murskavoiton vienyt RKP ei olekaan suurimman vallan kahvassa. Sitä pitelevät demarit.

Tai sitten keskusta on ojentanut Laihialla vallan valtikan vapaaehtoisesti kokoomukselle.

Kenen ääni painaa siis kunnassa eniten? Vai onko todellinen valta käytävillä vaihdetuissa kuiskauksissa?

JAANA MATTILA

Kommentoi