Vastauksia kaivataan

Mustasaaren kunnanjohtaja Rurik Ahlbergin koolle kutsuma keskustelutilaisuus Tuovilan koulun keittiön tulevaisuudesta jätti edelleen monia kysymyksiä vaille vastausta.

Kunnan tekemien laskelmien mukaan ruuan kuljetuskustannukset ovat nykyisellä väliaikaisratkaisulla vuodessa noin 12 000 euroa, kun ruoka kuljetetaan välillä Helsingby-Karkkimala-Tuovila. Jos Tuovilaan kuljetettava ruoka valmistettaisiin Sulvalla, kustannukset eivät alkuunkaan riittäisi, koska kuljetusmatka moninkertaistuisi. Myös esimerkiksi valtion polttoaine- ja ajoneuvoverokorotukset tuovat pottiin oman lisänsä. Miten kustannukset voidaan tällöin laskea luotettavasti?

Niin ikään muutokset vaikuttavat työntekijöihin. Jos ruoka kuljetetaan pitkän matkan takaa, keittäjien täytyy tulla aamuisin aiemmin töihin.

Ruuan pakkaaminenkaan ei ole ilmaista, ja se kuormittaa myös luontoa. Mitä tämä kaikki maksaa?

Monia vanhempia kiinnostaa myös varasuunnitelma, jos ruokakuljetusauto talviliukkailla ajaa vaikka ojaan. Mistä silloin saadaan lapsille ja henkilökunnalle päivän lämmin ruoka?

Mustasaaren kunnan tulee julkisesti osoittaa perusteelliset laskelmat ja suunnitelmat koulukeittiöiden muutoksista. Näin voidaan läpinäkyvästi arvioida mitä säästöjä saavutetaan Tuovilan keittiön muuttamisella jakelukeittiöksi. Lisäksi haluamme suunnitelman siitä, miten uusi mahdollinen suurkeskuskeittiö rahoitetaan ja mitä nykyisille koulukeittiöille tapahtuu.

Micael Westerholm (ps.)

Mustasaari

Kommentoi