Vaasan satamaa on kehitetty

Vaasan satama muistetaan perinteisesti matkustajasatamana. Matkustajaliikenne onkin ollut historiallisesti merkittävä osa sen toimintaa. Vaasan sataman vuotuiset matkustajamäärät kohosivat 90-luvulla miljoonaan matkustajaan. EU-lainsäädännön myötä matkustajamäärät putosivat miljoonasta vuodessa 50000-100000:een.

Matkustajamäärien romahdettua tarvittiin korvaavaa toimintaa ja vuonna 2009 aloitettiin sataman aktiivinen kehittäminen. Satamaan hankittiin mm. kaksi uutta nosturia, ja nostokapasiteetti nousi 200 tonniin. Nyt on paremmat edellytykset käsitellä raskaan projektiteollisuuden tuotteita ja palvella paremmin sataman takamaan yrityksiä. Satamaan rakennettiin myös uusi raskaskuljetuksien ro-ro-ramppi.

Vaasan sataman kehittäminen on ollut kokonaisvaltaista. Yksi merkittävä investointi on Vaskiluodon sillan vahvistaminen. Kun silta on valmis, on Pohjoismaiden suurimman energiateollisuutemme palveleminen mahdollista.

Jatkossa suuret investoinnit ovat mahdollisia ainoastaan suuremman kuntarakenteen kautta. Työllistävä vaikutus on kuitenkin merkittävä ja sataman johtokunnan hyväksymä investointiohjelma palveluiden lisäämiseen.

Yhteistyö Uumajan kanssa on tiivistynyt erilaisten projektien seurauksena. Tavoitteena on luoda taloudellinen, ympäristöystävällinen ja tehokas kuljetusvaihtoehto eli liikennekäytävä, joka yhdistää paikalliset logistiikkakeskukset saumattomasti toisiinsa.

Matkustajaliikenteen turvaaminen on merkittävä haaste sataman ja koko alueen tulevaisuuden kannalta. Säännöllisen liikenteen on jatkuttava. Se on meille kaikille iso juttu.

Erkki Peltonen (r.)

Sataman johtokunnan pj. kuntavaaliehdokas Vaasa