Tuulivoima on jokamiehen oikeus

Onko mitään luonnonvaraa mikä jakautuisi yhtä tasavertaisesti maapallolla kuin ilma ja tuuli? Näin sen käyttö on jokamiehen oikeus, elämisen lisäksi.

Ihminen on aina hyödyntänyt tuulta monella tavalla. Nyt viime vuosikymmenet ovat ajaneet viljamyllyjen ohitse, ja saamme tuulen avulla myös sähköä niin pieniin kuin suuriin tarpeisiin. Yksityiselle ihmiselle tämä tarjoaa ympäristöstä riippumattoman mahdollisuuden saada energiaa omaan ja ehkä myös naapurin käyttöön ja kiusallisen pienin kustannuksin.

Kun puhun tästä asiasta yksityisen ihmisen näkökulmasta, niin tarkoitan tuulivoimaloita, joiden teho on 1 kW-30 kW ja maston korkeus 9-18 metriä.

Jo viiden kilowatin tuulivoimala, kun se on sijoitettu omakotitaloon, missä on käytössä 3 000-5 000 litran varaaja, ja kun siihen asennetaan sähkövastus, jolla voi kaiken sähkön ohjata varaajaan, tekee asunnosta lähes riippumattoman öljyauton tulosta. Tai 30 kW tuulimylly maatalousyksikössä riittää kattamaan suurenkin sähköntarpeen tilalla.

Uudet asiat jakavat helposti mielipiteitä ellei niistä ole saatavilla oikeaa tietoa. Haluan oikaista muutaman useasti esitetyn väittämän, jotka perustuvat mielikuviin. Korostan, että nyt tarkoitan siis näitä uusia, pieniä tämän päivän tuulivoimaloita.

Ensimmäinen väite on, että myllyistä kuuluu ääntä. Aivan oikein, kyllä kuuluu. Esimerkiksi. Liten Finesse myllyn melutaso on 29,6 desibeliä eli saman verran kuin normaalissa keskustelussa syntyy ääntä. Sitä voi jokainen yrittää kuunnella 10 metrin päästä, että saako äänestä selvää.

Toinen yleinen harhaluulo on, että pitää tuulla voimakkaasti, ennen kuin tuulivoimala alkaa tuottaa sähköä. Me tiedämme, että 2,5 m/s on hyvin pieni tuulen nopeus. Se on niin sanottu lehmänhenki. Tällä tuulennopeudella kuitenkin alkaa sähkön tuotto pientuulivoimaloissa.

Joskus kuulee väitettävän myös, että tuulivoimalat ovat kalliita. Ne kuitenkin kuolettavat itsensä alle kahdessa vuodessa. Käytännön hinta arviossa siitä, mitä mylly maksaisi, voi käyttää hintaa 1 400 €/kW. Saattaisi siis sopia vaikka huvilalle valonlähteeksi.

Kauneus on katsojan silmissä, mutta minun mielestäni tuulivoimalat ovat kauniita siluetteja luonnossa. Tosin nämä pienvoimalat eivät näy juuri minnekään, kun normaali metsän korkeus on 15-20 metriä, ja nyt kuvatut tuulivoimalat on vielä matalampia.

Tuulivoimalat ovat asia, jota yhteiskunnan pitäisi voimakkaasti tukea ja kannustaa käyttämään luonnon antamaa uusiutuvaa energiaa. Siihen ei tule asettaa yhtään kapulaa rattaisiin. Samalla rakennamme yhdessä itsellemme myös kriisivalmiutta.

Kullervo Ketolainen (ps.)

Vaasa