Toivo Kuula syntyi Alavudella saunassa

Dosentti Holger Wester aprikoi (Pohjalainen 15.9.2012) säveltäjä Toivo Kuulan syntymäpaikkaa ja vetoaa kastetodistuksen merkintään, jossa syntymäpaikaksi mainitaan Vaasa.

Tämä hallinnollinen merkintä ei aina todista todellisuutta.

Minulla on tästä omankin perheeni kohdalla esimerkki, kun lapsi syntyi Helsingissä, mutta kastetodistukseen hänelle merkittiin syntymäpaikaksi vanhempien kotipaikka Pohjanmaalla.

Samoin on menetelty Toivo Kuulan kohdalla. Hänen vanhempansa Matti (alkujaan Kivimäki ja torpan mukaan sitten Taikinamäki) Kuula ja Susanna (Sanna Kaisa) Vehkakoski vihittiin Alavudella 5.7.1879 ja Matti Kuulan opiskelujen, komennusten ja saarnamatkojen takia ja olivat milloin yhdessä, milloin erossa. Heillä oli myös aviollisia ongelmia.

Nuori vaimo vietti paljon aikaansa kotonaan Alavuden Vehkakoskella.

Joulukuussa 1881 he saivat vakinaisen asunnon Vaasan kasarmilla ja pääsivät myös keskenään sopuun ja viettämään perhe-elämää. (Isä joutui ottamaan lyhyen sotilasnimen Kula, joka piteni muotoon Kuula, kun hän pestautui 18-vuotiaana Suomen kaartiin.)

Parhain todiste Toivo Kuulan syntymästä lienee kätilön lausunto, joka ainakin oli paikalla synnytyksessä muiden naispuolisten lähiomaisten lisäksi, Westerin paikalla olosta minulla ei ole tietoa.

Avustajana toiminut Liisa Leppänen (s. 6.7.1859) kertoi asian myös omalle perheelleen.

Minulle asian selvitti hänen tyttärensä 1960-luvun alussa ja hänellä oli äitinsä omakätinen muistiinpanokin.

Toista kautta asia tunnettiin perin hyvin myös Vehkakosken talossa, jonka saunan seinään on kiinnitetty laatta.

Myös Toivo Kuula itse tiesi asian ja kertoi siitä mm. Jalo Lahdensuolle Vaasan lyseossa. Lahdensuo oli aamuhartauksien lukkarina ja Kuula urkurina, Lahdensuo muistelee kouluaikaansa Kytösavut-teoksessa 1956.

Monet muutkin lähteet toistavat samaa tietoa (mm. maisteri Sylvi Pukkilan sukutaulu ja vähäkyrölainen Matti Wähäjärvi Vaasa-lehdessä 2.12.1979).

Myös Toivo Kuulan omaiset ovat kertoneet tämän syntymisestä Vehkakosken saunassa ja laajemmin se oli paikkakunnan yleisenä tietona vielä 1950-luvullakin vanhemman väen muistissa.

Tulee myös muistaa, että rautatie Vaasaan valmistui niihin aikoihin, joten liikenneyhteydetkin olivat "nopeat" entisiin verrattuina.

Vehkakoskelta oli vain peninkulman verran Sydänmaan asemalle.

Sen sijaan vaasalaiset vaikuttivat Kuulan elämän päättymiseen Viipurissa, mutta molemmat tekijät välttyivät maalliselta tuomiolta siirryttyään tuonpuoleisiin ennen oikeudenkäyntiä.

Tässä lyhyesti tuon ajan tapahtumat, eikä niissä ole mitään kärhämän aihetta.

Fyysisesti Toivo Kuula syntyi Vehkakosken saunassa, ja merkittiin kastetodistukseen lakien määräämällä tavalla vaasalaiseksi.

Alavus on alkanut kunnioittaa komeasti Toivo Kuulan muistoa, mutta ei se vie pohjaa siltä, etteikö Vaasa voisi tehdä samoin tai jopa panna paremmaksi.

Kyllä Toivo sen kestää!

Martti Pänkälä

Toivo Kuulan 3. polven serkku

Seinäjoki

  • Pääkirjoitus: Uusi laiva on tärkeä koko Suomen taloudelle