Terve talous vaatii uskoa tulevaisuuteen

Tutkimus on osoittanut, että koettu terveys ennakoi elämänlaatua ja terveyttä parhaiten. Kun elämä on hallittavaa, mielekästä ja merkityksellistä, ihminen kokee itsensä hyvinvoivaksi ja terveeksi. Masentavassa ilmapiirissä ihminen kokee itsensä sairaammaksi ja on myös sitä.

Mielestäni tämä pätee myös talouteen. Yhä useampaa meistä masentaa maan talous ja harjoitettava kurjistamispolitiikka. Suomalaisilta yrityksiltä ja kotitalouksilta puuttuu tulevaisuususko. Yritykset eivät investoi ellei niillä ole tulevaisuususkoa. Ihmiset eivät ota taloudellisia riskejä, jos taloustilanne näyttää huonolta. Jokainen hamstraa sen minkä voi – mitä todennäköisimmin sukanvarteen ennemmin kuin tuottaviin sijoituksiin. Pahimmillaan tilanne jatkuu pitkälle tulevaisuuteen, jos nuortenkin usko parempaan tulevaisuuteen häviää.

Nykyinen talouspoliittinen retoriikka heikentää uskoa tulevaisuuteen. Talouteen ei synny positiivista kierrettä, kun toistellaan, että rahat loppuvat, valtiota uhkaa velkavankeus ja hukka perii maan. Kurjuusretoriikka vahvistaa talouden negatiivista noidankehää.

Ikävintä on se, että todellisuudessa Suomen rahat eivät ole loppuneet. Useat ekonomistit, kuten nobelisti Joseph Stiglizt (HS 20.9.), näkevät asiat paljon moniulotteisemmin ja ovat eri mieltä valituista talouspolitiikan keinoista. Pääviesti on selvä: velkaa voidaan ottaa lisää, jos sillä tehdään järkeviä investointeja.

Hallitusohjelmassa halutaan satsata terveyden edistämiseen, mikä tarkoittaa terveyden huomioimista kaikilla politiikan aloilla. Konkreettisesti satsaukset voidaan aloittaa talouspolitiikasta, jolla pitäisi alkaa kamppailla vallitsevaa apatian ja masennuksen ilmapiiriä vastaan. Velalla pelottelun sijaan Suomen talouspolitiikan lähtökohdaksi tulee ottaa investointien uutta luova ja pitkän aikavälin hyötyjä tuottava luonne.

Kun talouspolitiikalla lähdetään eksplisiittisesti tavoittelemaan parempaa tulevaisuutta investoimalla ja talouden rahavirtoja lisäämällä, pian investointitalkoisiin saadaan mukaan valtaosa yrityksistä ja kotitalouksista. Terve talous syntyy uskosta parempaan tulevaisuuteen.

Päivi Rouvinen-Wilenius

Erityisasiantuntija SOSTE Suomen sosiaali ja tevreys ry

Kommentoi