Sydänkirurgian alasajo on saanut jatkua jo vuosia

Vaasan sairaanhoitopiirin valtuuston kokouksessa 31.10.2007 hallituksen ehdotus sydänkirurgian lakkauttamisesta äänestettiin kumoon. Valtuusto päätti sydänkirurgian jatkuvan itse järjestelyistä huolehtien.

Näin tapahtui pitkälti Rannikko-Pohjanmaan sydänpiirin tiedottamisen ja suuren nimenkeräyksen ansiosta. Nimiä kertyi 64 000.

Kokouksen aloitti sairaanhoitopiirin johtaja Göran Honga painottamalla, ettei ammattitaitoa (näppäryyttä) voi ylläpitää vain oman piirin potilaiden avulla, eivätkä silloiset kolme sydänkirurgia jaksa kantaa päivystysvastuuta.

Heidän työnsä turvaamiseksi kolmikko siirrettiin hallituksen päätöksellä Tampereen sydänklinikalle vuonna 2006. Siirron jälkeen he saivat luvan Tampereen yliopistolliselta sairaalalta konsultteina jatkaa leikkauksia Vaasassa vuoden 2008 puoleen väliin. Sydänkirurgi Kari Teittinen kieltäytyi muuttamasta, ja hänet valittiin organisoimaan jatkuvaa sydänkirurgiaa.

Kun äänestystulos oli selvillä, Göran Honga ilmoitti, että sairaalaan etsitään heti kuusi kirurgia. Tällaisen lausunnon vetäminen hihasta ei ole VKS:n johtajan ja piirin arvon mukaista.

Valtuuston puheenjohtaja Pehr Löv äänesti solidaarisesti jatkon puolesta, mutta hänen aiempi suhtautumisensa koitui hänelle tappioksi seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Per Hellman Vaasasta, hallituksen varapuheenjohtaja, piti pitkän palopuheen lakkauttamisen puolesta, ja kertoi, ettei omin päin voida jatkaa.

Honga kertoi, että kahdella osastolla vapautuu vuodepaikkoja, jos sydänkirurgia lakkautetaan. Sydänkirurgian todellinen vuodetarve on 4-5 vuodetta.

Jälkeenpäin on ilmennyt, että sekä Honga että piirin silloinen puheenjohtaja istuivat Tampereen yliopistollisen sairaalan johdossa. Kun asia tuli julki ja viitattiin jääviyteen, nämä lopettivat jäsenyytensä.

On merkillistä, että tällainen harkittu kaappaus sydänkirurgian lakkauttamiseksi Vaasassa on saanut jatkua näin kauan. Monet tuolloin jatkoa vastaan äänestäneistä päättäjistä eivät menestyneet seuraavissa kunnallisvaaleissa.

Kun nyt samat kuviot ovat edessä, toivotaan, että valtuuston jäsenet kriittisesti itse perehtyvät tosiasioihin ja äänestävät 28.11. Vaasan sydänkirurgian jatkumisen puolesta. Tällöin nimesi on ehkä listalla, jotka pelastivat piirin sydänkirurgian tulevaisuuden sydänsairaiden hyväksi. Sydänsairaus on Suomen suurin kansantauti.

Karl-Johan Vikström

yhteistyöryhmä erikoissairaanhoidon säilyttämiseksi

puheenjohtaja