Suklaata ja lastenvaunuja

Sohaisen muurahaispesää, mutta teen sen silläkin uhalla, että leimaannun. Korostan, etten ole rasisti, vaadin vain tasa-arvoista kohtelua.

Ruokakaupassa jonotin kassalle ja edessäni oli maahanmuuttajaperhe kaksi ruokakärryä täynnä tavaraa, mm. luksussuklaata kassillisen verran. Heille avattiin uusi kassa ja ostokset kirjattiin ”johonkin kirjaan”. Sydäntä riipaisi, kun takanani oli vanhus, jolla ostosvaunussa oli päiväysjauhelihapaketti ja leipä. Kuka tälle voi tehdä jotain?

Näen niin paljon köyhyydestä ja sairauksista kärsiviä vanhuksia, yksinhuoltajia, yksinäisiä, tavallisia kantasuomalaisia. Heitä yritän joka ilta auttaa päiväysruokajaossa, jota teen neljästä eri kaupasta. Olen myös järjestänyt neljä kertaa JouluPussi ja PääsiäisPussi -keräyksen.

Tiedän vanhuksen, joka on pyörätuolissa ja hengityslaitteessa. Häneltä meni jääkaappi rikki kesähelteellä. Yritin saada kaikkialta apua, kunnes soitimme sossuun. Saisiko hän korjausrahaa, koska hänen täytyy säilyttää lääkkeitä jääkaapissa? Tulot hänellä olivat kansaneläke + osainvalidieläke. Sossussa kysyttiin, onko se jääkaappi niin tärkeä?

Muitakin tarinoita on, mutta ne eivät ole tämän kirjoituksen tarkoitus.

Koska olen nähnyt näitä asioita, minulla on velvollisuus tällaisiin tilityksiin ja vaatimuksiin, että nämä selvitetään. Jos kukaan ei kerro mikä on totuus – maksaako sossu lastenvaunut vai ei, maksaako sossu ruokalaskut vai ei – lietsomme eri tahoilla eriarvoisuutta. Silmiä sulkemalla ei tässä yhteiskunnassa enää mennä eteenpäin.

Kyllä sosiaalipuolella täytyy olla kuittitiedot näistä asioista, että saadaan tälle keskustelulle sekä vaunukohulle sitten stoppi.

Ehdotan tarkastajia. Kuten on rakennusvalvoja, niin pitää olla myös elintasovalvoja!

Tervetuloa vaan tekemään vapaaehtoistyötä, ja vierailemaan näihin perheisiin, joihin vien ruokaa, sekä vanhusten luo. En itse ole joskus tiennyt oksentaako vai itkeäkö, niin hirveitä olen nähnyt. Jos arvostelet, älä loksuta suunpieliäsi turhaan vaan tee jotain. Jos et tee, jatka elämääsi pumpulissa tai ole kuin hevonen kilpailuissa, laput silmillä.

Ottaako joku kaupunginvaltuustoon kuuluva tästä kopin? Ainakaan kirjoitushetkeen mennessä kukaan ei ole uskaltanut tehdä selvityspyyntöä. Voiko joku lastenvaunuyrittäjä näyttää toteen, meneekö lasku sosiaalivirastoon? Ei varmaan asiakassuojaan vedoten. Hei, huomenta Suomi, hyvin pyyhkii.

Karin Toivola

”Ihmisaktivisti” Vaasa