Perhe-elämä kuuluu ihmisoikeuksiin

Nykyisessä hallituksessa maahanmuuttokysymykset ovat sisäasianinministerin pöydällä. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen on lyhyenä ministerikautenaan antanut muutamia lausuntoja maahanmuuttopolitiikkaan liittyen. Viimeksi hän esitti perheyhdistämisen sääntöjen kiristämistä, vaikka ministeri Astrid Thors korjasi todettuja ongelmia jo edellisellä hallituskaudella.

Edellisen 12 vuoden aikana keskimäärin 329 henkilöä on vuosittain saatu perheidensä luo perheyhdistämisen kautta. Onko se oikeasti suuri määrä?

Kun sääntöjä on jo kiristetty, kuvittelisi sen riittävän. Räsänen tuntuu kaipaavan lisätiukennuksia, ja käyttää syynä sitä, että hallitusohjelmassa sanotaan perheyhdistämissääntöjen kaipaavan yhteispohjoismaista yhtenäistämistä. Ruotsi ja Norja auttavat matkajärjestelyissä positiivisen vastauksen saaneita, Suomi ei. Siksi monen perheen yhdistyminen on vaikeaa.

Vaikka Räsänen edustaa puoluetta, joka painottaa perheen merkitystä, tuntuu että hänen on vaikea ymmärtää, mikä kasvattilapsi on. Esimerkiksi Somaliassa, jossa sisällissotaa on käyty 20 vuotta, monet lapset ovat menettäneet molemmat vanhempansa. On kunnioitettavaa, että sukulaiset ja ystävät tällöin huolehtivat näistä lapsista.

Perheyhdistämishakemuksista hylätään 40%. Viranomaistemme asenne on, että järjestelmää "hyväksikäytetään" laajasti. Nyt on kuitenkin niin, että kasvattilapset monissa kulttuureissa ovat perheen täysivaltaisia jäseniä. Tapa, jolla kokonaisia ryhmiä kyseenalaistetaan, tuntuu kummalliselta.

Hallitusohjelmassa sanotaan, että maahanmuuttajat ovat pysyvä ja tervetullut osa suomalaista yhteiskuntaa. Tämä tarkoittaa, että meidän on toden teolla satsattava integrointipolitiikan kehittämiseen sekä suomalaisten että maahanmuuttajien keskuudessa ja kanssa. Tähän mennessä olemme vain kuulleet erilaisista kielloista ja kiristyksistä.

Odotan päivää, jolloin sisäministerimme lakkaa keskittymästä uhkakuviin ja alkaa nähdään mahdollisuuksia.

Emina Arnautovic

puheenjohtaja RKP:n integraatiopoliittinen neuvottelukunta Närpiö