Onko susia pakko kestää

Suurpedot alkavat urbanisoitua ja käydä turhan tuttavalliksiksi. Onko niitä pakko kestää, kun ne tulevat jopa talojen pihoille?

Sitä miettii varmasti moni muukin kuin esimerkiksi toholampilaisemäntä, joka mitteli voimiaan pantasuden kanssa tunnin verran viime maanantaina Sykäräisten kylässä (Keskipohjanmaa 10.10.).

Tapaus sattui keskellä kirkasta päivää eläkeläisnaisen omassa pihapiirissä. Talon kissa kiinnosti petoa niin paljon, että tämä ei halunnut poistua paikalta, vaikka emäntä hätisteli sitä parhaansa mukaan.

Nainen halusi puolustaa kissaansa, mutta ruusupensaan oksan huitaisuista susi ei ollut kuitenkaan välittänyt mitään.

Ronskin kokoiseksi kuvattu petoeläin poistui paikalta vasta sen jälkeen, kun emäntä sai iskettyä sitä haravan piikkipuolella napakasti kuonon päälle.

Jotakin peto-ongelmille on pakko tehdä, sillä ihmisten pihapiirit eivät missään tapauksessa ole suurpedoille luontaisia olinpaikkoja.

Mitään tolkkua ei ole siinä, että kansalaiset monin paikoin joutuvat elämään pelossa ja olemaan jatkuvasti varuillaan esimerkiksi susivaaran vuoksi. Sellainen rajoittaa kohtuuttomasti monien kansalaisten elämää.