Muutakin kuin ravirata

Typerryin täysin, kun luin lehdestä ”mahtavasta ideasta” käyttää viimeisetkin hevosurheilukeskukseen varatut rahat jäähallin laajennusosaan. Jos idea olisi mahtava ja nerokas, sitä tuskin olisi tehty salassa.

Vaasassa tuntuu vallitsevan ilmapiiri, jossa lietsotaan hevosurheilun olevan turhana vain pienen joukon harrastus. Ilmeisesti olemme pitäneet itsestämme liian pientä meteliä, koska todellisuus on toinen.

Kuinka pienen porukan harrastelusta tässä on kyse? Hevosurheilu koskettaa maanlaajuisesti noin puolta miljoonaa henkilöä.

Suomessa on 35 000 hevosenomistajaa ja noin 75 000 hevosta. Ratsastusta harrastaa yli 160 000 suomalaista. Raviurheilussa toimii 50 000 ihmistä, ja katsojia se kerää vuosittain 750 000. Rahaa tässä kaikessa liikkuu vuosittain 830 miljoonaa euroa.

Hevonen tukee lähialueiden tuottajia. Yksi hevonen syö heinää noin 3 500 kiloa vuodessa. Se tulee paikalliselta tuottajalta. Hevonen kengitetään säännöllisesti, käytetään hierojia, valmentajia ja eläinlääkäreitä, ja sille ostetaan varusteita: kaikki oman alueen toimijoilta.

Hevonen on hyvä harrastuskaveri, loistava kilpakumppani. Sillä on suuri merkitys syrjäytymisen ehkäisyssä ja sosiaalipedagogisessa toiminnassa.

Harvassa lajissa toimivat rinnakkain vanhukset ja nuoret. He myös kilpailevat samoissa luokissa. Hevosten kanssa toimiminen opettaa nuorelle vastuuntuntoa ja kärsivällisyyttä paremmin kuin mikään muu.

Hevosurheilukeskus toisi meille kaikille lajiin ja ikään katsomatta turvalliset puitteet harrastaa ja jatkaa kehittymistä. Vaasan seudun harrastajat kilpailevat valtakunnan tasolla hyvin, ja jopa maan rajojen ulkopuolelta tulee tulosta.

Keskus toisi mukanaan rajattomat mahdollisuudet virkistystoimintaan ja laajaan ulkoilu/elämysalueeseen puhumattakaan sen työllistävästä vaikutuksesta. Kaikkea ei tarvitse saada heti, olemassa olevilla rahoilla päästään jo hyvää alkuun.

Raviradan palosta tulee tänä keväänä kuluneeksi kahdeksan vuotta. Koko tämä aika meille on lupailtu uutta tilalle ja vaikka nyt näyttääkin, että päättäjät ovat lupaksensa unohtaneet, niin me emme. Hevosihmisillä on pitkä muisti!

Jaana Jussila

Heppatyttö vuodesta -77

Vaasa