Mihin tarvitaan lisäpakolaisia?

Hiljattain kaupunginvaltuusto päätti ottaa Vaasaan 40 pakolaista ensi vuonna. Onneksi olkoon, mutta päätös sisältää paljon monimutkaisempia ja samalla pinnallisempia ajatuksia, mitä tavallinen kansalainen luuleekaan.

Sitä on syytä arvostaa, että tämä kansa on edelleen pysynyt anteliaana ja suvaitsevana, mutta täytyy miettiä syvällisesti, mitä saadaan aikaan, jos otetaan tänne erilaisissa kulttuureissa kasvaneita ihmisiä, joiden pitää aloittaa uusi elämä jälleen kerran nollasta.

Teoriassa ehkä jokainen ajattelee ja odottaa, että minun kaltaiseni maahanmuuttaja kannattaisi päätöstä ja taistelisi aktiivisesti siitä, että otetaan vaan lisää ja lisää pakolaisia.

Mutta juuri omien kokemuksieni ja näkemyksieni perusteella olen sitä mieltä, ettei tähän maahan ole enää henkisesti eikä aineellisesti varaa ottaa lisää pakolaisia.

Näin ollen itse pakolaiset kärsivät kovasti heti kun ovat tottuneet uuteen asuinpaikkaansa ja huomanneet, että heidän henkensä ei ole enää vaarassa. Sen jälkeen he kaipaavat koulutusta, työtä ja yhteiskuntaa, johon voisivat ilman mitään ennakkoluuloa ja skeptistä asennetta ottaa yhteyttä.

Ihmisoikeuden kannattajat ja humanitääriset ihmiset eivät kai huomaa, että elämää ei ole vain syöminen ja lämpimässä asunnossa nukkuminen, vaan yhtä paljon ihminen tarvitsee myös kunniaa, ylpeyttä ja vahvaa itsetuntoa.

Jos pakolainen huomaa, ettei valtaosa kansasta ole valmis ottamaan häntä vastaan lämpimästi ja kokee olevansa elätti ja rasite, niin tämä uusi elämä ei millään tunnu hänestä mukavalta, vaan piinavalta ja nöyryyttävältä.

Itse opiskelin tässä kaupungissa kolme kieltä ja heti seuraavaksi aloitin kolmen vuoden kestävän ammattikoulun suomen kielellä, mutta vasta 10 kuukauden päästä ammattikoulun jälkeen sain tehdä roskatöitä. Silti olin ylpeä siitä, että seisoin omilla jaloillani taloudellisesti, eikä minun tarvinnut mennä kerjäämään apua mistään laitoksesta.

Näin on varmaan muillekin maahanmuuttajille, joilla on ollut synnyinmaassaan korkeat koulutukset, tapahtunut, mutta monelle riittää, että he ovat hienossa ja rauhallisessa maassa, vaikka käytännössä he kokevat joka päivä vaikeuksia.

Tilanne tuntuu vielä pahemmalta silloin kun huomaamme, että nykyään Suomen taloustilanne ei vaikuta lupaavalta. Siksi jokainen suomalainen rupeaa miettimään, mitä oikein on tekeillä, kun tässä kurjuudessa otetaan lisäpakolaisia tänne!

Ennen moisia päätöksiä on pakko pohtia syvästi, millainen tulevaisuus odottaa uusia pakolaisia, jos maan talous ja kansa eivät ole valmiita ottamaan heitä vastaan.

Ei ole johdonmukaista ottaa toisen lapsen suusta ruokapala ja laittaa se toisen lapsen suuhun. Se tuntuu vain tyhmältä ja itsensä huijaukselta.

Suomi kyllä voi auttaa näitä tulevia pakolaisia monella muullakin tavalla ihan tehokkaasti, mutta poliittisten pelien johdosta puolueet aina ensisijaisesti ajavat omia intressejä eteenpäin.

Lopuksi lisäisin, että fasistit ja rasistit ovat aina pudonneet elämän katon etureunasta ja vasemmistolaiset, vihreät ja ihmisoikeuksien puolustajat aina takareunasta. Onko tosiaan niin vaikea pysyä järkevästi keskellä?

Farzad Moghaddam pour

Vaasa