Maahanmuuton realiteetit

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson kirjoitti sunnuntaina 24.2. mielipidepalstalla maahanmuutosta. Kirjoitus sisälsi useita virheitä ja kliseitä, joita haluan oikaista.

Henriksson kertoo, että tulevina vuosina Suomi tarvitsee huoltovajeen takia lisää työntekijöitä ulkomailta.

Aivan ensiksi kannattaisi muistaa, että Suomessa on laskentatavasta riippuen satoja tuhansia työttömiä. Virallisen työttömyyslukeman lisäksi löytyy suuri määrä ihmisiä, jotka haluaisivat saada töitä, esimerkiksi opiskelijat, kotiäidit tai -isät ja työttömyyseläkkeellä olevat. Työvoimapulalla pelotteleminen on vanha temppu, wikipediankin lähdeviittaus työvoimapulaan on WSOY:n kirjaan vuodelta 1965. Aina sillä on peloteltu, mutta koskaan sitä ei ole kukaan nähnyt.

Ei Suomesta työntekijät lopu, päinvastoin, työt voivat kyllä loppua nykyhallituksen toimien myötä.

Henrikssonin mainitsemasta huoltosuhteesta kannattaisi huomata, että sen voi ymmärtää kahdella tavalla, joko työikäisten osuutena koko maan ihmisistä tai työtä tekevien osuutena. Maahanmuuton ihanuutta suitsuttavat ymmärtävät yleensä huoltosuhteen nimenomaan ikäjakaumana, ei työskentelevien osuutena. Vaikka Suomeen tulisi maahanmuuton seurauksena lisää työikäisiä ihmisiä, se ei auta työvoimapulamörön karkottamisessa, jos he eivät osaa suomea, ruotsia tai englantia ja jos heillä ei ole koulutusta.

Henriksson myös iloitsee, että Suomessa puhutaan jo nyt 148 kieltä äidinkielenä. En näe tässä mitään erityistä ilon aihetta. Minusta olisi hienoa, jos suomalaiset voisivat keskustella keskenään ja ymmärtää toisiaan.

Esimerkkeinä ”riippuvuudestamme” maahanmuuttoon oikeusministeri käyttää Fazeria, Finlayssonia ynnä muita tunnettuja tuotemerkkejä. Olisiko oikeusministerillä näyttää meille vastaavaa esimerkkiä tämän vuosituhannen Suomesta? Jos vaikka vastaavaan tunnettuuteen olisi päässyt afrikkalainen tai välimerellinen nimi. Pakolaisten vastaanottamista tällä kuitenkin pääasiassa yritetään perustella.

Lopuksi Henriksson vielä vertaa maahanmuuttoa luonnonilmiöön, jolle ei voi mitään. Suomi on kuitenkin itsenäinen valtio ja saa päättää kuka sen rajan ylittää riippumatta siitä pystyykö oikeusministeri sitä kuvittelemaan vai ei.

Lauri Karppi (ps.)

Kaupunginvaltuutettu Vaasa