Lukijoilta: Ylpeitä VAMKista!

Vaasan ammattikorkeakoulun perustaneena, tosin jo vuosikausia eläkkeellä olleena rehtorina olen ollut edelleenkin kiinnostunut korkeakoulutoiminnasta Vaasassa.

Niinpä surffaillessani jälleen internetissä huomasin, että Vaasan ammattikorkeakoulun julkaisemassa informaatiossa näytti olleen ajankohtaisten uutisten yhtenä otsikkona juuri tuo yllä oleva.

Kiinnostuneena siitä, mistä sitä ollaan nyt niin ylpeitä, päätin avata kyseisen linkin, jolloin todella ällistyin.

Uutinenhan koski ammattikorkeakoulun hallituksen päättämää korkeakouluyhteisölle suunnattua varainhankintakampanjaa, jolla nähtävästi ammattikorkeakoulun rempalleen ajautunutta taloutta yritetään tuolla kerjuutoiminnaksi luonnehdittavalla tavalla saada kuntoon.

Ammattikorkeakoulun johto haluaa siis kannustaa koko korkeakouluyhteisöä eli henkilöstöä ja opiskelijoita osallistumaan varainhankintakampanjaan.

Sopiikin kysyä, eikö heitä ole jo riittävästi kuritettu mm. jatkuvilla lomautuksilla, kun heidän halutaan vielä tuollakin tavoin uhrautua johdon aiheuttamien tappioitten korjaamiseen.

Kauhuskenaariona on, että seuraava vaihe on nähdä paikallisissa ostokeskuksissa ja torilla ammattikorkeakoulun edustajia keräyslippaineen kerjäämässä avustusta rahapulassa olevalle ammattikorkeakoululleen.

Mielestäni ammattikorkeakoulun ja sen pääomistajan Vaasan kaupungin imagonkin kannalta ammattikorkeakoulun talousasiat on hoidettava sivistyneesti kuntoon muilla keinoin kuin noilla kyseisenlaisilla kerjuumenetelmillä.

Olen jo pitkään ihmetellyt julkisuudessakin, millaiseen alennustilaan ammattikorkeakoulu jo taloutensakin osalta on viime vuosien aikana joutunut. Samalla olen myös vedonnut, että ammattikorkeakoulun pääomistajana oleva Vaasan kaupunki käyttäisi asemansa mukaista mandaattia korjaamalla tarvittavin menetelmin ammattikorkeakoulun ongelmat välittömästi kuntoon.

Valitettavasti vetoomuksillani ei ole ollut minkäänlaista vaikutusta, vaan ammattikorkeakoulussa muutama vuosi sitten alkanut depressio on saanut jatkua huolestuttavaan suuntaan jo vuosikausia.

Ammattikorkeakoulun kannalta on lisäksi jo todella hälyttävää Vaasan yliopiston hallituksen puheenjohtajana toimivan entisen pankkiirin Johnny Åkerholmin Kyrö-käräjillä antama lausunto, jonka mukaan ”meillä ei ole resursseja minkäänlaiseen fuusioon tai muuhunkaan Vamkin kanssa”.

Vaasan kaupungin vastuulla on suomenkielisen ammattikorkeakoulutuksen säilyminen Vaasassa, mutta onko sillä siihen halua, onkin jo aiheellista kysyä.

Valitettavasti minua on alkanut vaivata viime aikoina jo syvä skepsis.

Pentti Ruotsala

Vaasan ammattikorkeakoulun rehtori (emeritus)

Kommentoi

  • Pääkirjoitus: Uusi laiva on tärkeä koko Suomen taloudelle

  • Pääkirjoitus: Toiminta puoluepolitiikassa ei saa olla este työnsaannille – Poliitikon työ vaatii kykyjä, vain harvat kykenevät saamaan tarpeeksi ääniä kaupunginvaltuustoon