Lukijoilta: Vepsun verkkarit eivät ole diplomaattipassi!

Tulli tarkasti kuuden VPS:n pelaajan henkilöpaperit lauantaina 9.3. Vaasan satamassa joukkueen palatessa Uumajasta. Rutiinitoimenpiteestä tehtiin valtakunnallinen skandaali joukkueen kapteeni Sebastian Strandvallin toimesta Twitterissä.

Pohjalaisen toimittaja Jouni Pihlajasaari esitti tullin valvontaosaston johtajalle Sami Rakshitille (LM 11.3.) seuraavat kysymykset: ”Kohdehenkilöllä oli siis ulkomainen nimi?”, ”Voihan valkoisellakin olla ulkomaalaiselta kuulostava nimi?” ja ”Sekö ei poistanut tarkastustarvetta, että VPS:n pelaajilla oli seuran verkkarit yllään?”

Olen ”vain” ammatillisen perustutkinnon suorittanut lukija, enkä ole tullin palveluksessa. Koen silti pystyväni vastaamaan kaikkiin yllä mainittuihin kysymyksiin.

1. Kohdehenkilön ulkomainen nimi ja ulkomainen nimi valkoihoisella.

Valvontajohtaja Rakshit antoi haastattelussa ymmärtää, ettei kohdehenkilöstä ollut kuvaa, vain nimi, ja nimi oli ulkomainen. Lisäksi hän antoi ymmärtää, että tarkastuksen kohteiksi valikoitui tummaihoisia.

Tästä voidaan ihan maalaisjärjellä päätellä, että etsittävän kohdehenkilön ulkomainen nimi oli mitä ilmeisemmin afrikkalaisperäinen, ja tästä syystä tullitarkastajat tarkastivatkin juuri tummaihoisten henkilöpaperit. Ajatelkaamme rationaalisesti, kumpi on todennäköisempää; löytää jostain Uumaja–Vaasa-reitin ruotsinlaivalta afrikkalaisperäisen nimen omaava tummaihoinen henkilö, vai afrikkalaisperäisen nimen omaava valkoihoinen henkilö?

2. Vepsun verkkarit eivät ole diplomaattipassi.

Ennen kuin haukutaan turvallisuusviranomaisia, niin kannattaa muistaa, etteivät urheilujoukkueen vaatteet, pelaajalisenssit, eikä edes FIFA:n tai Kansainvälisen Olympiakomitean jäsenyys anna diplomaattista koskemattomuutta.

Poliisilla, rajavartiolaitoksella, tullilla ja sotilaspoliisilla on oikeus kysyä henkilöllisyyspaperit keneltä tahansa. Pitää myös muistaa, että myös urheilijoita on sortunut rikoksiin. Jos tarkastuksessa oli kerran kaikki kunnossa eikä yksikään pelaaja ollut tullin etsimä henkilö, niin sittenhän ei ole mitään hätää ja matka jatkuu.

Voisi kysyä, onko VPS:lle tai yleensä urheilulle sopivaa repiä pelihousunsa samalla lailla esimerkiksi puhallusratsiaan tai huumeseulaan joutuessa?

Siksikö poliisi ei saa enää partioida huumekoiran kanssa julkisilla paikoilla, jos koira vaikka sattuisi merkkaamaan jonkun silmäätekeviin kuuluvan?

Tulli teki vain työtään ja etsittävä henkilö löytyi. Edes yksi pieni turvallisuusteko tässä tilanteessa, kun länsirajamme yli on vyörynyt kymmeniätuhansia paperittomia, joista tuhansia on edelleen tiellä tietymättömillä.

Turvallisuusalan kenttätyöläinen

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä

Kommentoi