Lukijoilta: Vapaus – kenelle ja mistä?

Pitkään on ollut näkemyseroja vuoden 1918 taisteluiden nimestä ja jälkiselvittelyistä, joista on vaiettu noiden taisteluiden jo tauottua.

Vasta nyt, sata vuotta myöhemmin, on tuotu esiin useita julmia tietoja.

Pari kysymää: Kuka julisti sodan ja kenelle? Onko jo tehty rauhansopimus? Olisiko siis ollut kapina, joka aloitettiin usealla paikkakunnalla? Laihian Hulmilla on Suojeluskunnan pystyttämään kiveen hakattu teksti, että Laihian miehet sodan aloittivat.

Mannerheim totesi; siis totesi, ei julistanut, tuolloin maan olevan sodassa. Tapahtui raakoja tekoja – myös punaisten toimista!

Kun hävinnyt puoli oli luovuttanut aseensa antautuen vangeiksi, onko kiistaton tosiasia, että suuria määriä vangittuja teloitettiin? Kaikki tuolloin julistetut kuolemantuomiot taisivat hyvin kyseenalaisesti laillisia?

Miten määritellään sotarikos, kun ihminen, joka ei voi puolustautua, teloitetaan ilman oikeudenkäyntiä?

Onko historian kirjoissa kerrottu, että valtionhoitaja P. E. Svinhufvud armahti vankien teloittajat ilman tutkimista ja asiallista käsittelyä? Olihan Mannerheim antanut käskyn: ”Ammuttava paikalla!” Miksi näistä yhä vaietaan?

Tuliko ’vapaus’ vain voittaneen puolen vapaudeksi ja hävinneille annettavaksi nöyryytys, joka jatkuu osin yhä?

Miksi maamme on maailman ainoa paikka, jossa yhä ’juhlitaan’ sodan alkamista?

Osallistuuko siihen ja kutsutaanko Tammisunnuntain viettoon puhujiksi, kommentoijiksi tms. osallistumaan sen toisen puolen näkemyksiä omaavia tutkijoita, heitä joilla on yhä ensikäden tietoa? Tahi edes mahdollisimman tasapuolisesti?

Eräs kirkkoherra totesi, että hänen kirkkonsa, seurakuntansa, ei osallistu tilaisuuksiin, joissa ei haeta sopua, osoiteta toisen kunnioittamista ja arvosteta lähimmäistä Suomen perustuslain hengessä ja -kunniassa, jossa ilmaistaan jotta maassa on mielipiteen, järjestäytymisen ja uskonnon vapaus?

Ihanko jokaisella?

Olisikohan sen mukaista jo vihdoin todeta tosiasiat, päivittää yksipuolisuudet ja solmia se rauhansopimus pisteenä tapahtuneille, jossa olisi se vapaus ihan jokaisen suomalaisen ja täällä asuvan, vierailevan yms. omakseen tuntemana?

Olisiko siinä hyvä pohja seuraavalle Tammisunnuntain tilaisuudelle?

Ja sen jälkeen ”pistää miekka tuppeen”?

Vote Kumpula

Vaasa

Kommentoi