Lukijoilta: Vanha mies selällään hangessa

Näin kertoo helsinkiläinen rouva Ilta-Sanomissa: ”Olimme kävelemässä noin kello 1.30 kotiin. Munkkiniemi oli täysin hiljainen. Urheilukenttien kohdalla näimme, että lumessa liikkui jotain mustaa. Menimme lähemmäs ja näimme, että lumessa makasi vanha mies selällään.”

Vanhuksella oli yllään ohuet sisävaatteet, jalkoja peittivät ohuet nilkkasukat. Päähinettä tai hanskoja ei miehellä ollut. Mies heilutteli käsiään ja jalkojaan, eikä hän päässyt ylös hangesta.

Rouva sai miehensä kanssa vaivoin vanhuksen ylös hangesta. Selvisi, että hän asui Esperin Saga-palvelutalossa.

Pariskunta lähti taluttamaan vanhusta kohti palvelutaloa. Jyrkkä ja luminen ylämäki, jota ole usein kulkenut, katkaisi matkan. Rouva soitti palvelutalon seinässä näkyvään yöpäivystysnumeroon.

Ovelle tuli kaksi hoitajaa, jotka kertoivat, että he tiesivät asukkaan olevan kateissa, tunsivat hänet nimeltä. Hoitajat kieltäytyivät aluksi noutamasta miestä liukkaan mäen juurelta. Pariskunta vaati, että mies on haettava yhteisvoimin ja näin tehtiin.

Olen kirjoitellut vuosien varrella vanhusten hoitopaikoista lukuisia juttuja. Olen välttänyt mainitsemasta hoitopaikkoja nimeltä, koska olen luullut, että pääasia on ongelmien tiedostaminen. Tähän on liittynyt lapsellinen ajatus, että sitten asiat korjataan. On ollut vaikea uskoa miten syvälle suomalaiseen yhteiskuntaan on pesiytynyt ahne piittaamattomuus ja ylimielinen röyhkeys.

Asuin vuosia Esperin Munkkiniemen Saga-kodin läheisyydessä. Karmeimmat jutut, joita olen vanhuksista kirjoittanut ovat koskeneet Esperin Sagaa ja Tilkan yksikköä.

Toissa viikolla Heini Pirttijärvi siirtyi Sagan johtajan paikalta koko Esperin johtajaksi. Hän on vaihdellut tiheään työpaikkoja; median mukaan muutosjohtaja on tehostanut, jaellut potkuja ja saneerannut.

”Vanhuksen unohtamista hankeen ei ole tapahtunut Saga Munkkiniemessä,” väittää Heini Pirttijärvi. Hänen pitäisi nyt haastaa perättömän jutun keksinyt pariskunta oikeuteen.

Hoitajia ei pidä syytellä hoivakotien alennustilasta. Heitä uhkaillaan ja palkasta nipistetään ylimääräiset kympit.

Kuulin vahingossa keskustelun; hoitaja kertoi, että oli pakko ostaa halvat muovikengät, kun palkka aleni. Onko 2 300 euroa hoitajalle liikaa?

Julkisuudessa on turha toistella, että monessa hoivakodissa asiat ovat hyvällä mallilla. Niinhän niiden pitäisi olla kaikissa, vaan kun eivät ole. Ala-arvoisinta on leimata erimieliset punikeiksi tai lahtareiksi. Kaikissa puolueissa on hyviä ja pahoja ihmisiä. Teot osoittavat kuka on ahne, omahyväinen törkimys ja kenellä moraalitaju ja huoli heikoista ohjaa toimia.

Kari Uusikylä

Vaasa

Hoitajia ei pidä syytellä hoivakotien alennustilasta.

Kommentoi