Lukijoilta: Vaihtoehtoja uuden pesäpallostadionin sijoituspaikaksi

On hyvä asia, että uuden pesäpallostadionin rakentamisessa otettiin tuumaustauko. Näin saatiin riittävästi aikaa tutkia muita vaihtoehtoja.

Myös suunnitelmasta ”siirtää” pesäpallokenttä tilansa verran merelle päin on saatu tarpeellisia taustatietoja, jotta voidaan tarkastella, mitä kyseisen projektin toteuttaminen käytännössä merkitsisi.

On todettu, että pohjasavea joudutaan kuljettamaan pois useita metrejä ja se voi olla myrkyllistä. Tämä tietäisi samantapaista liejurallia kuin Suvilahdessa oli vuonna 2006, kun asuntomessualuetta rakennettiin meren päälle.

Ajoneuvot liukastelivat kaduilla ja teillä, kun märkä lieju tarttui renkaisiin.

Silloin edestakainen matka kaatopaikalle oli vain 2 km kun se nyt olisi jopa 30 km (Stormossen). Samanaikaisesti tuotaisiin kivilouhosta tilalle. Sanmarkinkatu liejuuntuisi. Jokapäiväinen liikenne keskussairaalaan, uimahalliin ja Villa Sandvikeniin vaikeutuisi huomattavasti pitkäksi aikaa.

Mielestäni olisi tarpeellista laatia realistiset laskelmat siitä, kuinka paljon maksaa noin hehtaarin kokoisen vesialueen tyhjennys pohjasavesta ja saman alueen täyttäminen 5–6 metrin korkuisella kiviainesmäärällä.

Koko tuo huikea rahamäärä säästyisi, jos pesäpallostadion rakennettaisiin ”kuivalle” maalle.

Vaihtoehto 1.

Rakennetaan uusi pesäpallostadion Elisa-stadionin viereen, entisen raviradan kaupunginpuoleiseen päähän. Tämä on mielestäni paras ja halvin vaihtoehto.

Perusteluja:

1. Matka kaupungin keskustan alueen kouluista ja oppilaitoksista olisi yhtä lyhyt kuin nykyiselle pesäpallokentälle.

2. Alue on tasainen ja vaakasuorassa. Rakentamisen voisi aloittaa vaikka heti. Ei tarvitsisi odotella siirtomaan painumista. Aikaa säästyisi 1–2 vuotta.

3. Alue on hyvin merituulilta suojassa.

4. Uudelta paikoitusalueelta olisi moottoritien alitse lyhyt kävelymatka.

5. Nimi voisi olla Ravilaakson pesäpallostadion.

Vaihtoehto 2.

Rakennetaan uusi pesäpallostadion ravirata-alueen Kaarlen kentän puoleiseen päähän. Tällöin matka edellisiin vaihtoehtoihin verrattuna pitenisi noin 500 metriä kaupungin keskustan alueelta mitaten.

Kustannuksiltaan tämä olisi samaa suuruusluokkaa kuin Vaihtoehto 1. Vain maaston oikaisu toisi hieman lisäkuluja.

Muita huomioita:

Ulkoinen jääurheilukeskus on jotenkin epämääräisesti niputettu pesäpallostadionin rakentamisen yhteyteen. Kyllä kai sen kuitenkin tulisi olla aivan erillinen projekti.

Rantareviirin niemi on mielestäni jääurheilukeskukselle oivallinen paikka. Siihen voitaisiin rakentaa täyspitkä 400 metrin tekojäärata. Jos pesäpallokenttä tehtäisiin viereen, voisi tulla ahdasta.

Ainut intressiryhmä, johon tässä asiassa kuulun, on vaasalaiset veronmaksajat.

Mutta onhan sekin tärkeätä, että kaikille urheilumuodoille on Vaasassa hyvät liikunta-, harjoitus- ja kilpailuolosuhteet.

Martti Aila

Vaasa

Koko tuo huikea rahamäärä säästyisi, jos pesäpallostadion rakennettaisiin ”kuivalle” maalle.

Kommentoi

  • Pääkirjoitus: Uusi laiva on tärkeä koko Suomen taloudelle