Lukijoilta: Vaasassa hoitotakuu ei toteudu

Vaasan terveyskeskuksissa lääkärille pääseminen on todella hidasta. Lääkkeiden uusiminen on aivan avutonta, ellei ns. omalääkärisi ole töissä. Pahimmillaan potilaat jäävät ilman lääkkeitä ja joskus lääkkeen uusimisen ehdoksi velvoitetaan lääkärin vastaanotolla käynti.

Tämä on kovin ongelmallista, koska soitettaessa terveyskeskukseen hoitajat joutuvat toteamaan, ettei aikoja ole. Pahimmillaan esimerkiksi kipupotilas joutuu sinnittelemään kipujensa kanssa useita kuukausia.

Tuntuu siltä, että potilaat jäävät täysin yksin ongelmiensa kanssa, ellei sitten ole varaa mennä yksityiselle lääkärille. Rahan puute usein on kuitenkin iso este. Yksityiselle mennessä joutuu varaamaan noin 100 euroa ja joillekin se on kuitenkin todella iso summa. Joskus ainoa vaihtoehto potilaalle on mennä päivystykseen ja silloinkaan tämä ei ole kovinkaan mukavaa. Ei varsinkaan, jos joutuu vain reseptin uusimisen vuoksi käyttämään päivystysajan. Tuskin lääkäritkään asiasta pitävät. Päivystys kuitenkin jää ainoaksi vaihtoehdoksi, ellei muuten lääkärin vastaanotolle pääse.

Kipupotilas on todella hätää kärsimässä tälläisessä tilanteessa. Täytyykö todella vastaanotolle päästäkseen mennä akuuttiajalla ja viedä vakavasti sairaan aika?

Leena Lund

Vaasa

Kommentoi