Lukijoilta: Vaasan todelliset vetovoimatekijät

Kaupunkimme (ylimitoitettu) virkakunta ei jouda kiireiltään vastaamaan kansalaisten aiheellisiin kysymyksiin – sanoi heidän puolestaan uhrautunut kaupunginjohtaja. Hän totesi lisäksi, että kaupungin investoinnit tuovat työpaikkoja sekä verotuloja. Hiukan epäilen tätä Wasalandian, Elisa-stadionin, jäähallin laajennuksen ja pesäpallokentän kalliin siirron osalta. Entä sitoutuminen kymmenin miljoonin Wasastationin bisneksiin?

Se ainakin näyttää selvältä, että mainitut ”komian tähären” investoinnit ovat aiheuttaneet paineita nostaa kustannuksissa Vaasan omakotiasujat valtakunnallisiin uutisiin ainakin kolmasti 4.1.2019. Maksukorotukset ovat saaneet laajaa negatiivista huomiota koko maassa, mikä asettaa pääsyyllisen, kevytmielisten investointien oletetun vetovoiman kyseenalaiseksi. Nyt voi puhua työntövoimasta tilanteessa, jossa tänne muuttoa harkitseva punnitsee asumiskustannuksia kontra sirkushuveja. Työntövoiman voi johtaa sanasta luotaantyöntävä.

Valtakunnan korkein hulevesimaksu lisättynä veden, jäteveden, sähkön, energiansiirron, kaukolämmön ja tontinvuokrien yht’aikaisiin korotuksiin veroäyrin korotuksen lisäksi ylittää monella kipurajan. Vanhojen omakotitonttien vuokran ”harmonisointi” oli esimerkiksi Korkeamäellä kuudesta sadasta tuhanteenkolmeensataan kertaheitolla! Merellisen menestyjän korkeiden jätevesimaksujen vastineeksi saatiin ulosteperäinen uimakielto kaupungin parhaille uimarannoille juuri helteisimpään kesäaikaan.

Hintavertailu verrokkikaupunkeihin alkaa olla kohtalokasta Vaasalle – etenkin niiden kohdalla, joita työpaikka ei tänne sido. Eikä tässä vielä kaikki. Tulevaisuutta synkentävät lisäksi kuntaliitoksen mahdollisuus ongelmallisen naapurin kanssa sekä soten toteutumisen aiheuttamat uhat.

Edellä sanottu on kohdistettu poliittisille luottamushenkilöille. Ainakin osa heistä on samassa veneessä kanssamme, joten keikuttaa ei kannata! Minkähänlainen vetovoimatekijä on nostaa Vaasa äkisti edullisimmasta kolmanneksesta kalleimpaan neljännekseen keskisuurten kaupunkien vertailussa? Vaikka tämä koskisi vain omakotiasujia, niin minkä asumismuodon luulette maksukykyisimpien tulijoiden haluavan?

Kalle Lanamäki

Vaasa

Kommentoi