Lukijoilta: Vaasan kaupungin talouskuri tai talouskurittomuus

Pohjalaisen kirjoitus (9.9.2018) Vaasan kaupungin suuresta alijäämästä sai niskakarvani taas kerran nousemaan. Vaasan kaupungin toimenkuvaan kuuluu liike-elämän, urheilun ja kulttuurin tukeminen ja vastuun kantaminen infrasta, mutta ainoastaan kerättyjen verovarojen rajoissa.

Vaasan kaupunki teki huomattavan investoinnin Elisa-stadioniin pari, kolme vuotta sitten. Museoviraston päätös säilyttää vanha jalkapallostadionin osa on nyt iso ongelma, ja puuosa on luultavasti purettava ja korvaava osa vaatii lisää rahoitusta.

Lisäksi wc-tilat hankkeessa olivat riittämättömät ja vaati 2 miljoonan euron lisärahoituksen. Liikennejärjestelyt, tenniskenttien siirtäminen ja parkkitilojen rakentaminen eivät kuuluneet Elisa-stadionin budjettiin, joten todellinen hintalappu on kaksinkertaistunut budjetoidusta.

Tästä hankkeesta erillinen tilintarkastus olisi paikallaan, koska päättäjät eivät suostu kertomaan totuutta.

Nyt kun jalkapallostadion saatiin lähes valmiiksi, seuraavat urheilulajit nostivat päätään kateudesta. Väitettiin, että Vaasan keskussairaala tarvitsisi enemmän pysäköintitilaa ja pesäpallostadion on siirrettävä.

Kävelen päivittäin pesäpallokentän ohitse ja voin vakuuttaa, että pesäpallostadionin takana löytyy runsaasti tyhjiä parkkipaikkoja, sairaalan parkkitalon lisäksi.

Tähän hankkeeseen on nyt uponnut 6 miljoonaa euroa, täysin turhaan.

Urheilu Vaasassa vaatii vielä yli 10 miljoonaa euroa jääkiekkoareenan korjaukseen, josta Mustasaaren kunta ja valtio maksavat pienen osan.

Katsotaan, käykö samalla tavalla kun Elisa-stadionissa, että budjetti ylittyy 100-prosenttisesti.

Kun Vaasa rakentaa urheilukeskuksia, käytämme vain ja ainoastaan kunnallisia varoja ja lainoja (Elisa maksoi Elisan-stadionin nimestä pienen summan). Muissa kaupungeissa käytetään pääasiassa yksityisiä varoja ja yksityisiä sponsoreita, kuten Seinäjoella, Helsingissä ja Tampereella.

Vaasan kaupunki on päättänyt rakentaa Wasa Stationin, jossa on 21 150 neliötä liiketilaa, pysäköinti 600 autolle ja 655 polkupyörälle, 8 000 neliömetrin musiikki- ja kongressikeskus, 150 huoneen hotelli, 3 500 neliön monitoimikeskus ja 40 asuntoa.

Vaasan keskusta on jo nykyisillään tyhjiä liiketiloja täynnä. Rewell Centerin toinen kerros on lähes autio, Black Jackin käyttöaste on ollut huono jo vuosia ja Kauppapuistikon nimeä tulisi muuttaa, koska kaupat ovat siellä tosi harvassa.

Tehkää Vaasan keskustasta houkutteleva ja elinvoimainen, missä ihmiset viihtyvät, nauttivat ja seurustelevat. Nykyinen trendi on päinvastainen, Kauppatorilla voi parhaimmillaan näkyä 2–3 myyntikojua. Yritykset hakeutuvat Kivihakaan ja Vaasan keskusta autioituu entisestään.

Vaasan kaupungin asiakaskanta ei riitä kahdelle puhumattakaan kolmelle liikekeskustalle, yksi kunnon keskus riittää meille vallan mainiosti.

Vaasan taloudellinen tila on niin vakaa, että voimme rakentaa erillisen jalkapallostadionin, jääkiekkoareenan ja pesäpallostadionin sekä erillisen musiikki- ja kongressikeskuksen, vai onko? Samanaikaisesti tulemme rahoittamaan/vakuuttamaan uutta laivahanketta isosti. Muita pienempiä hankkeita tämän lisäksi ovat Sisäsataman, Kalarannan sekä Onkilahden rantojen kunnostaminen ja kehittäminen.

Sinisen tien risteyksessä Vaskiluodossa on yksi Vaasan kaupungin merkittäviä investointeja vuosien takaa, tänä päivänä varsinainen häpeäpilkku, eli Wasalandia.

Vaasan kaupunki teki pitkäaikaisen surkean vuokrasopimuksen espanjalaisen Aspro Ocio S.A. -yhtiön kanssa. Vuokrasopimuksen purku tulee kaupungille erittäin kalliiksi ja näin ollen laivaturistit ja Wärtsilän 3 000 työntekijää plus asiakkaat saavat ihailla Wasalandian luurankoa ja rapistuneita laitteita vielä pitkään.

Valta ja vastuu kulkevat käsi kädessä. Peskää likipyykkinne, vuokrasopimuksen purku on edessä joka tapauksessa, emme voi odottaa yli 20 vuotta.

Hyvät päättäjät, Vaasan kaupungin talous ei kestä yli 30 miljoonan euron investointeja ja 25 miljoonan euron alijäämää vuodesta toiseen. Lainojen korot nousevat tulevina vuosina, mikä pahentaa kaupungin taloutta entisestään.

Meneillään olevat poliittiset muutokset (sote- ja maakuntauudistukset) jakavat verovarat täysin uudestaan ja turhat riskit tulisi nyt välttää. Pankaa nyt turhat hankkeet jäihin ja keskittykää kuntaliitokseen ja tiukan markan politiikkaan.

Kun päätätte investoinneista, huolehtikaa siitä, etteivät budjetoidut varat ylity. Viime vuosien investoinnit ovat selvä esimerkki siitä, että vastuu toiminnasta puuttuu täysin.

Huolehtikaa siitä, että Vaasa on houkutteleva ja elinvoimainen kaupunki, jossa ihmiset viihtyvät. Veroäyrin nosto 20:stä 21:een olisi nyt itsemurha.

Kaj C. Tuominen

Vaasa

Laivaturistit ja Wärtsilän 3 000 työntekijää plus asiakkaat saavat ihailla Wasalandian luurankoa ja rapistuneita laitteita vielä pitkään.

Kommentoi