Lukijoilta: Vaasa kurjistaa tavallisen ihmisen elämän

Vaasan kaupunginjohtaja Häyry ja vs. talousjohtaja Karjalainen ansaitsevat kiitokset kallisarvoisesta ajastaan, kun he 18. joulukuuta avasivat tavalliselle rahvaalle kaupungin taloudellista tilaa.

Ylenkatsova kirjoitus toi hyvin näkyväksi sen ongelmallisen viitekehyksen, jossa kaupungin investointipäätöksiä hierotaan. Toisin kuin parivaljakko väittää, kaupungin velka ei ole syntynyt demokraattisten päätösten seurauksena, vaan perusongelma on siinä, että johdolla ja päättäjillä on täysin karannut mopo käsistä.

Kun oma vatsa on jatkuvasti täynnä ja ihminen elää yltäkylläisyydessä, suhteellisuudentaju katoaa nopeasti elämästä.

Kunnan tehtävänä on järjestää ja tuottaa palveluja asukkailleen. Mitä on Wasa Stationin sopimusten takana ja kenelle sen rakentaminen tuo houkuttelevuutta? Ei ainakaan niille Vaasaa kannatteleville tavallisille perheille, jotka elävät leivästä ja joille uuden kenkäparinkin osto voi tuoda ison loven talouteen.

Paljon puhuttua elinvoimaa eivät luo loistokkaat palatsiseinät, vaan ne tavalliset ihmiset, jotka elävät omasta terveydestään, työstä ja toimeentulosta.

Kun Vaasan johtava pullakerho edelleen jatkaa peruspalvelujen, kuten koulujen ja päivähoidon, kirjastojen ja katujen, tuhoamista, ei huomenpäivänä hyvä heilu. Lämpö- ja vesi-infran hirvittävä korjausvelka kostautui jo Onkilahden paskavuotona, jolla yksistään on pitkäkantoiset haittavaikutukset ympäristöön ja ihmisten terveyteen.

Milloin kansalaisdemokratiaa halveksuva kaksikko ja muu johtotroikka on kulkenut niiden kymmenien nälkäisten rinnalla, jotka viikosta toiseen seisovat Vaasan leipäjonoissa? Milloin olette omin silmin nähneet ne asunnottomat, jotka kylmissään hakeutuvat lämpöön kaupunginkirjaston eteiseen?

Mitä aiotte tehdä Vaasan ammattikorkeakoulun surkeaan tilaan ajetulle tekniikan opetukselle, joka syöttää työmarkkinoille perustaidoiltaan täysin onnettomia osaajia? Millainen velkapommi possahtaa vielä kuntalaisten harteille menneiden ja tulevien epäonnistuneiden energiantuotantoinvestointien vuoksi?

Tällaista on se todellinen arki alati ylistämässänne elinvoimaisessa pilvilinnassa.

Tavallisen yrittäjän investointilogiikalla ei kykene käsittämään, miten johto voi olla täysin vakuuttunut siitä, että Vaasasta ei saada kriisikuntaa?

Miten tästä suosta enää noustaan, kun yhteiskunta-, hyvinvointi- ja talousoppien peruslainalaisuudet ovat olleet kaupungissa hukassa jo edellisestä vaalikaudesta lähtien?

Tätä kuvaa esimerkiksi kaksikon lausunta siitä, miten palveluista saatavia tuloja on pyritty kasvattamaan talouden tasapainottamiseksi. Kääntäen, minä kuntalaisena en ainakaan yhtään iloitse siitä, että palvelumaksuja korotetaan turhanpäiväisten huruinvestointien vuoksi.

Epätoivon hetkinä valtuutetut taivuteltiin korottamaan myös kuntaveroa ja kaupunki ottaa käyttöön hulevesimaksun, jotta kriisikunnaksi päätyminen voitaisiin välttää. Nämä eurot ovat suoraan pois perheemme ruokapöydästä.

Minusta ainakin olisi tarpeen, että ulkopuolinen taho pääsisi syynäämään kaupungin pitkään jatkuneen vallattoman rahankäytön.

Kummastelen myös sitä, miksi syytätte Kuntaliittoa ja Verohallintoa epäonnistuneista verotuloarvioista? Te itse olette epäonnistuneet työssänne, sillä mikään ammattitaitoisesti johdettu ja vastuullisesti hoidettu kunta tai kaupunki ei suunnittele talouttaan miljoonilla pieleen. Teidän tulee tarttua omiin virheisiinne, jotta tämä kurjistuva maakuntakeskus voisi jatkossa antaa minkäänlaisia mahdollisuuksia hyvään elämään tavallisille ihmisille ja perheille.

Raija Koivisto

Vaasa

Kommentoi