Lukijoilta: Uusi ympäristöpuolue?

Pian nähdään, tarvitaanko uusi ympäristöpuolue Suomeen eli mitä konkretiaa ja vaikuttavaa näkyy hallitusohjelmassa vai päädytäänkö perinteiseen A:han ja B:hen eli autoon ja bensiiniin? Epäilyttää aiheestakin, koska nykyvihreät on yleispuolue, jolla on tavoitteena jokaiselle lisää jotain hyvää eli ihmisoikeudet arvotetaan ennen luonnon- ja ympäristöoikeuksia.

Ympäristöoikeus kiinnostaa henkilökohtaisestikin, kun aikoinaan tein kandin tutkielman ympäristöoikeudesta: jätehuollon ohjaus ja valvonta -teemalla.

Kyllä luonnonoikeudet täytyy viimeisimpien ympäristötietojen mukaan asettaa tärkeysjärjestyksessä etusijalle varsinkin vihreitä arvoja arvostavien keskuudessa. Eri korporaatioihin kytköksissä olevilta tätä ei voidakaan ensisijassa odottaa.

Paljon esillä olevassa oikeusvaltiojärjestelmässä ja ajattelussa on vanha valuvika, joka keskittyy perus- ja ihmisoikeuksien esillä pitoon. Ihminen ei ole enää uhanalainen laji toisin kuin monet luonnonoikeudelliset lajit, maaperästä, vesistöistä ja ilmastosta puhumattakaan.

Seppo Passinen

HTM

Lapua

Kommentoi