Lukijoilta: Uhanalainen

Uhanalainen-sana on pureutunut suomen kieleen vihreän pullakätisyyden ilmentymänä vain muutaman vuoden takaa. Sodan aikana tuota sanaa ei vielä ollut käytössä, vaikka silloin tuo sana olisi ollut enemmän kuin kohdallaan. Suomi parka oli rajun uhanalaisuuden kohteena hirvittävän vihollisensa edessä.

Nyt uhanalaista ovat lähes kaikki luonnossa esiintyvät eläimet ja kasvit. Sanaa käytetään surutta korostamaan ihmisen, tuon raa’an hirviön luonnolle aiheuttamia menetyksiä. Saamme lukea lehdestä ja mediasta jatkuvasti entistä raaempia ennusteita luonnon uhanalaisuudesta.

Koko maapallo ja sen ilmasto on uhanalainen. Emme osaa syödä oikein. Tekninen kehitys, lentämällä muutamassa tunnissa maapallon toiselle puolelle ja autoilla vaivaton liikkuminen aiheuttavat uhanalaisuutta, jonka pääsyyllinen ihminen ei ole aikanaan ymmärtänyt oikein uhanalaisuus-käsitettä.

Potemamme syyllisyys ja uhanalaisuuden alle lyyhistyminen ei tunnu riittävän vihreälle pullakätisyydelle. Julkisuutta ja kannatusta haetaan keinolla millä hyvänsä. Ilmeisesti kehitteillä on raaempi versio korvaamaan jo hieman kulahtanutta uhanalaisuus-termiä. Löytyisikö termin tilalle uutta virikettä rikkaasta ja ehtymättömästä savon kielestä. Voehan herran pieksut, että pelekejää.

Matti Nikkilä

Liminka

Kommentoi