Lukijoilta: Turvallinen turvaranneke

Pohjalaisesta 10.2.2019 saimme lukea, miten taas tekniikka takaa meille turvallisen vanhuuden.

Sekä Vaasassa että useimmissa ympäristön kunnissa turvapuhelinpalvelut on tilattu Verifinistä. Asiakkaat (vanhukset) maksavat sievoisen summan joka kuukausi palvelusta luottaen, että kun hätä tulee niin saa avun. Moni on hankkinut laitteen sen jälkeen, kun näkö tai sorminäppäryys ei riitä puhelimella soittamiseen.

Omaiset luottavat, että apu tulee silloin kun tarvitaan. Tämän vuoksi monet kannustavat ikäihmisiä hankkimaan turvarannekkeen. Varsinkin jos asuvat vähän kauempana ja samalla ajatuksena on, että he voivat nukkua yönsä turvallisesti.

Nyt sitten Pohjalaisessa Leif Holmlund kertoikin, että jos on todellinen hätä (akuutissa hädässä), niin pitää soittaa puhelimella ensin ja sen jälkeen vasta turvarannekkeella. Jos on vaikka kaatunut, murtanut lonkan ja puhelin on kaukana. Miten se sitten onnistuu?

Herää pieni iso kysymys: Miksi maksaa isoa kuukausimaksua palvelusta, kun käyttösuosituskin on edellä mainittu?

Äidillänikin oli aikoinaan samalle firmalle välittyvä turvaranneke. Sonera-Telia onneksi nosti lankapuhelimien kuukausimaksun niin korkeaksi ja kunnalla ei ollut tarjota juuri silloin kännykkämallia. Sanoimme sopimuksen irti. Ostimme oman ranneke-kännykän ja hälytys tuli meille ja seuraavaksi siskolle. Me onneksi asuimme lähellä. Tämän muutoksen jälkeen äidin pieni eläke riitti myös pieneen herkutteluun.

Tulevaisuuden vanhustenhoitoa nyt suunnitellaan kokonaan tietotekniikan varaan. Sittenkö harmitellaan, kun se ja se tieto jäi bittiavaruuteen ja apua odottavat ikäihmiset vain odottavat yksin jätettynä. Tällaisen vanhuudenko te nuoret itsellenne haluatte? Vai haluatteko, että siirryttäisiin inhimillisempää hoitoon ja palvelujen tarjontaa? Minkälaisen vanhuuden te päättäjät itsellenne haluatte? Yksi asia on varmaa, jos elinpäiviä riittää, niin jokainen meistä vanhenee päivän kerrallaan. Näin on aivan tasapuolisesti jokainen meistä.

Anna-Liisa Ruutiainen

Maalahti

Kommentoi