Lukijoilta: Terrorismista ja väkivallasta vapautuminen

Terrorismi ei ole koskaan hyväksyttävä tapa pyrkiä vaikuttamaan.

Keskusteluissa yleisin terrorismin muoto on radikaalien islamilaisvähemmistöjen taistelu asemansa ja kulttuurinsa puolesta, länsimaisuutta vastaan.

Päästäksemme sodista, terrorismista ja väkivallan kierteestä kaikilla osapuolilla on syytä itsetutkiskeluun ja toistensa asemaan paneutumiseen. Niin tämänhetkinen tilanne kuin historialliset taustat on tunnettava.

Historia kertoo hirmuteoista, joilla kristinuskoa levitettiin, myös Suomeen.

Vika ei ollut uskonnossa, silloinkaan, vaan sitä käytettiin vallanhimon verukkeena.

Sen jälkeen länsimainen kulttuuri ja teknologia, joka on aseteknologian sivutuote, jatkoivat kulkuaan alistaen väkivaltaisella siirtomaapolitiikalla muut kulttuurit ja kansat, ryöstäen myös luonnonvarat.

Väkivallalla, itsekkyydellä ja ahneudella ei voi saavuttaa hyvää ja kestävää. Maailmasodat ja ympäristöongelmat ovat osoitusta tästä.

Teollisuusmaat, Suomi mukaan lukien, lähtivät tielle, joka aiheutti globaalin ekokatastrofin ja pilasi omienkin maidensa ympäristön ja kulttuurinsa.

Myönteisiä saavutuksia länsimaissa ovat mm. ihmisoikeuksien toteutuminen, tasavertaisuuden aate ja seksuaalisten vähemmistöjen hyväksyminen.

Itämainen kulttuuri kukoisti tuhansia vuosia sitten. Nyt se on kauan ollut ahdistetussa asemassa, mikä on vaikuttanut kielteisesti monin eri tavoin.

Afrikassa väkivaltainen siirtomaapolitiikka jätti jälkeensä kaaoksen, jossa väkivalta ja korruptio yleistyivät. Muissakin maanosissa on samantaustaisia ongelmia.

Näitä taustoja on pohdittava ja huomioitava, jotta syntyy rauha ja yhteisymmärrys. Ihminen on pohjimmiltaan samanlainen kaikkialla, mutta lähtökohdat toiminnalle ovat erilaiset, koska länsimailla on aseellinen ja teknologinen ylivalta.

Tilanne terrorismin osalta on nyt välivaiheessa, jossa on toimittava viisaasti. Tarvitaan enemmän lääkäreitä ja vähemmän tuomareita, kuten sanonta kuuluu.

Kostoajatuksista tulee luopua. ”Silmä silmästä tekee koko maailman sokeaksi”, totesi Mahatma Gandhi.

Länsimailla on ylivaltansa takia moraalinen velvollisuus kädenojennukseen ja ensiaskeleiden ottamiseen.

On päästävä taloussodan ja -kilpailun asetelmista ja aloitettava yhteinen elämän hoivaamiskulttuuri.

Tarvitaan molemminpuolista anteeksipyynnön ja anteeksiannon henkeä, dialogia ja rauhanomaisen yhteiselon tavoitetta.

Mediallakin on tässä suuri vastuu, jota se ei ole aina käyttänyt viisaasti. Onneksi julkinen iva, pilkka ja pilapiirrokset ovat jääneet vähemmälle.

Politiikassa valitettavasti on joitain vastakkaisiakin suuntauksia.

Näitä taustoja vasten on myös pohdittava suomalaisten Isis-naisten ja heidän lastensa kohtelua. Ratkaisun tulee olla sellainen, joka rakentaa uutta pohjaa luottamukselle ja inhimillisyydelle.

Göran Ekström

Vaasa

Kommentoi