Lukijoilta: Tärkeä kuntaliitos

Tunteet ovat elämässä tärkeä asia, mutta elämänhallinta vaatii sitä, että tärkeissä päätöksissä on myös järki mukana. Ja aina parempi, jos pohjana ajattelulle on hiukan tietoa ja kokemusta omaa kotikylää laajemmista kuvioista.

Mustasaaren kylissä on paljon asukkaita, jotka ovat koko elämänsä asuneet samalla kylällä ja on hyvin ymmärrettävää, että ajatus kuntaliitoksesta pelottaa, tai heidät on ainakin erittäin helppoa saada pelkäämään sitä. Siinä ei ole sijaa laajemmalle ja kauaskantoiselle ajattelulle.

Useimmilla kuntaliitosta vastustavilla poliitikoilla ei varmaankaan ole varsinaista tiedon tai kokemuksen puutetta. Siksi en voi olla ihmettelemättä, mistä se ihan järkevien henkilöiden voimakas vastustus kumpuaa. Pelko ruotsinkielisten palveluiden heikkenemisestä ei voi olla todellista, sillä jokaisen Vaasassa asioineen on ollut pakko todeta, että Vaasassa kaksikielisyys todella toimii, ilmeisesti parhaiten koko Suomessa. Ja myös puolueena RKP tulisi uudessa yhteisessä kaupungissa olemaan erittäin vahva.

Mikä siis tässä kieliasiassa hiertää? Kyllä me kaikki kunnan luottamuselimissä toimineet sen aavistamme. Ei kyse ole pelko ruotsinkielisten palveluiden heikkenemisestä, vaan poliittisen yksinvaltiuden menettämisestä. Sitä ei vaan voi luonnollisesti ääneen sanoa.

On kova paikka opetella oikeasti neuvottelemaan asioista, jotka RKP Mustasaaressa voi käytännössä päättää yksinään. Ja suomenkielisten näkeminen tasavertaisina on kaukainen asia, vaikka suhtautuminen olisi ihan kohteliasta.

Mustasaaren kielisäännössäkin joka kohdassa edellytetään virkailijoilta parempi hallinta enemmistökielessä ja alempi taso vähemmistökielessä. Näin vaikeutetaan äidinkieleltään suomenkielisten työnsaantia. Vain suomenkielisisten koulujen ja päiväkotien henkilöstön kohdalla tehdään poikkeus.

Vaasan kielisäännössä taas molemmat kotimaiset kielet ovat samalla viivalla.

Ei RKP ole huono hoitamaan asioita, mutta yksinvaltius ei koskaan saa aikaan tasapuolista lopputulosta, ei ainakaan kieliasioissa. Vaikka MSK:n ääntä ”sopivassa määrin” kuunnellaan, jäävät suomenkielisten asiat lapsipuolen asemaan päätöksenteossa.

Mustasaaressa kyllä hoidetaan monia asioita ihan mallikkaasti. Meiltä löytyy hyvää taitoa ja kokemusta uuden yhteisen kaupungin rakentamiseksi yhdessä vaasalaisten kanssa. Taloudellisestikin Mustasaari pärjää kohtalaisesti niin kauan kuin Vaasassa riittää työpaikkoja mustasaarelaisille, että veroeuroja kertyy riittävästi.

Jos estämme Vaasan kasvun, sahaamme omaa oksaamme, koska työpaikkojen säilyminen ja uusien työpaikkojen syntyminen on todennäköisempää kaupungin kasvaessa. Yhdessä olemme vahvempia.

Toivottavasti Vaasan ja Mustasaaren luoma uusi yhteinen kaupunki on todellisuutta mahdollisimman pian.

Kaarina Tammela

Mustasaari

Kommentoi