Lukijoilta: Tällaistako elämä on?

Makaan Vaasan keskussairaalassa. Ympärillä puhutaan enimmäkseen ruotsia. Saan palvelua suomen kielellä. Länsirannikon suomenruotsalaiset puhuvat keskenään sellaisella aksentilla, että siitä ymmärtää joka kolmannen sanan sekä jaa ja nej.

Nyt ei sääli auta markkinoilla. Olen parantumassa tapaturmasta. Sen on nyt oppinut ymmärtämään, että nämä ihmiset täällä tarvitsevat hoitopalveluja omalla äidinkielellään.

Juuri äsken tuli tieto, että Suomen terveydenhuollolla on maailman paras hinta-laatusuhde. Palvelut on tuotettu kustannustehokkaasti.

Sitä en lähde nyt spekuloimaan. Olen saanut täällä hyvää hoitoa omalla äidinkielelläni.

Mutta nämä rannikon asukkaat eivät välttämättä tule ymmärretyksi Seinäjoella.

Sote-sotkuille en nyt ajatustakaan uhraa. Ajatukset risteilevät kielipoliittisissa asioissa. En ymmärrä jopa pahaksi allergiaksi äitynyttä ruotsin kielen vastaisuutta jopa ministeritasolla.

Kielitaito on aina suuri henkinen pääoma. Kielitaito on yleissivistyksen peruspilareita. Rannikolla asuvat ihmiset liikkuvat sujuvasti pohjoismaissa kielitaitonsa turvin.

Monet suomenruotsalaiset nuoret löytävät työtä muista pohjoismaista. Eikä kielikursseja välttämättä tarvita. Sen ymmärtää, jos Itä-Suomessa opetetaan venäjää.

Eniten pöyristyttävää on perussuomalaisten ja sinisten Sampo Terhonkin täydellinen ruotsinkielen vastustaminen.

Kyllä voisi pahempiakin intohimoja puolueella olla ohjelmissaan. Voi elämän kevät.

Onko tämä jo yksisilmäisyyttä? Eller hur? Vai kuinka?

Ystävystyin Vaasan sairaalassa naapurisängyssä tervehtyneeseen mustasaarelaiseen rouvaan. Keskustelimme sujuvasti ruotsin kielellä ja lopuksi lauloimme yhdessä laulun Sånt är livet, Sellaista elämä on. Tunsimme yhteenkuuluvaisuutta.

Kyllä me kansalaiset voimme unohtaa kielipoliittiset ennakkoluulomme ja pitää yhtä. Sanovat siitä päättäjät ja arvonministerit mitä hyvänsä.

Me olemme kaikki suomalaisia ja olemme aina olleet. Ruotsin kielen opetuksenkin soisi jatkuvan vanhaan hyvään malliin.

Katriina Risku-Vartiainen

Vantaa

Kommentoi
  • Pääkirjoitus: Väestökato vaatii viimein todellisia tekoja Vaasan houkuttavuuden lisäämiseksi