Lukijoilta: Taistelijan ruoka

Suomen kansakunnan huolto on hyvin vaikea ja mietityttävä kysymys. Me viihdymme onnellisuuskuplassa. Me emme ajattele. Ajatelkoot herrat, niillä on lihaisampi pää.

Taistelijat joutuvat taistelemaan olosuhteissa, joissa energiahuolto ja elintarvikehuolto ovat vahingoittuneet. Maa on paniikissa. Hätkähtänyt johonkin, minkä piti olla mahdotonta.

Kun puhumme taistelijan syömisestä, on käsitettävä, että sotilaan ruoka on sotilaan ase. On suunniteltava ruoka niin, että se on vaikutuksiltaan tehokasta.

Ruokaa täytyy olla saatavissa. Sen pitää olla helposti valmistettavissa ja täyttää tehtävänsä. Siis antaa voimaa taisteluun.

Ripuli oli kaameimpia asioita, mitä sotiemme kaukopartiomiehet pelkäsivät sen lamauttavuuden vuoksi, joten täytyy syödä vatsaystävällistä ruokaa silloin kun ollaan äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa.

Kaurapuuro on käsittääkseni kasvisruokaa. Taistelijan tuleekin oppia syömään erilaisia puuroja. Suomalaisen sotilaan ruokavaliossa on aina ollut kasvisruokaa, koska jopa peruna on kasvis. Herneetkin ovat kasviksia. Leipä on kasvistuote.

Ongelma on siinä, jos sotilaille ryhdytään syöttämään kummallisia kasvisruokia. Sellaisia ruokia, joiden ainekset eivät ole saatavilla silloin, kun ollaan taistelussa. Konstailukasvisruoat ovat asia erikseen.

Kasvisruokaa on tehtävä oman maan kasviksista. Lähikasviksista. Ruokien on oltava yksinkertaisia valmistustavaltaan. Ruoat tulee pystyä valmistamaan nopeasti.

Taistelijan kyky löytää ruoka-aineita kuten sieniä ja marjoja suomalaisesta maastosta olisi varmistettava. Kala ja karhunliha ovat mukavaa lisuketta kasvispohjaiseen ruokaan.

Varusmiespalveluksen pitäisi kaikilta osiltaan muistuttaa tositilannetta. Sen täytyisi valmistaa tositilanteeseen. Maanpuolustuskorkeakoulussa sotilassosiologian ja sotilaspedagogiikan osaajien olisi jatkuvasti tieteellisin tutkimuksin selvitettävä kuinka vieraantuneita meillä jo aletaan olla taistelijan todellisuuden vaatimuksista, jos ajatellaan noin keskivertoisesti varusmiespalveluksen suorittajaa.

Oppiiko suomalainen nuori mies kestämään kesäisen taistelumaaston ensimmäistä vihollista, jonka nimi on hyttynen?

Jari Ranta

Vaasa

Kommentoi

  • Pääkirjoitus: Uusi laiva on tärkeä koko Suomen taloudelle

  • Pääkirjoitus: Toiminta puoluepolitiikassa ei saa olla este työnsaannille – Poliitikon työ vaatii kykyjä, vain harvat kykenevät saamaan tarpeeksi ääniä kaupunginvaltuustoon