Lukijoilta: Surullista henkilöön menevää vääristelyä

Pohjalaisen päätoimittaja hyökkää kolumnissaan niin rajusti ja henkilökohtaisesti allekirjoittanutta kohtaan, että voisi melkein kuvitella hänen olevan itse ehdolla eduskuntavaaleissa.

Lukijana olen toki ehtinyt tottua Toni Viljanmaan RKP:tä ja allekirjoittanutta jatkuvasti mollaaviin kolumneihin, mutta tämä viimeinen sisälsi niin paljon henkilöön menevää vääristelyä, että on pakko muutamalla rivillä kommentoida – tietoisena siitä, että päätoimittaja jatkanee valitsemallaan tiellä.

Kolumnissa väitetään virheellisesti, että olisin ollut RKP:n riveissä parikymppisestä asti. Tuolloin olin poliittisesti sitoutumaton rivivaltuutettu, jonka aika kului pankin lakiosastolla työskentelemiseen, keikkahommiin asianajotoimistossa, matkustamiseen, jalkapallon pelaamiseen ykkös- ja kakkosdivarissa sekä opintoihin Helsingin yliopistossa, Hankenilla ja pikkasen myös Wienin kauppakorkeakoulussa Itävallassa.

Politiikkaan ja yhteiskunnan kehittämiseen liittyviä kokouksia oli pari kertaa kuukaudessa.

Nykyään niitä on parituhatta vuodessa.

Puolueeseen liityin noin kolmekymppisenä erityisesti siksi, että pystyisin ratkaisevasti olemaan vaikuttamassa seudun elinkeinoelämän toimintaedellytysten monipuoliseen kehittämiseen, parempiin palveluihin, futisstadionin, jäähallin ja laivan rakentamiseen ja mm. Vaasan ja Mustasaaren elintärkeään kuntaliitokseen.

Viljanmaa jatkaa hyökkäävää mustamaalaamista väittämällä virheellisesti, että hyökkäisin sosiaalisessa mediassa muiden puolueiden poliitikkoja kohtaan. Facebook - sivuni ovat täysin avoimet, joten kuka tahansa voi mennä todistamaan tämän väitteen paikkansapitämättömyyttä.

Toisin kuin puoluepoliittisia ohjelmia kirjoittavat politrukit – joita myös tarvitaan – keskityn itse nimenomaan puoluerajat ylittävään yhteistyöhön.

Yksi mukava todiste tästä tuli kun korkeasti arvostamani elinkeinoministeri Helsingin Sanomien haastattelussa mainitsi allekirjoittaneen esimerkkinä oppositiopoliitikosta, jonka kanssa on hyvä suoraan ja luottamuksella edistää Vaasan projekteja.

Joukkuepelaajana tuen ja kannustan aina kollegoita. Tietenkin myös huomautan, sekä oman että muiden puolueiden jäseniä, mikäli näyttää siltä, että pelaavat Vaasan seudun strategisten intressien kannalta väärää maalia tai – kuten Viljanmaan rumasti hyökkäävässä kolumnissa – pallo on hukassa. Asiat ovat aina loppupeleissä kiinni ihmisistä, ei puolueista.

Lopuksi täytyy vielä todeta, että en ymmärrä, miksi rakas naapurimme Seinäjoki on päätoimittajalle niin uskomattoman arka aihe.

Itse tunnen sieltä vaikka kuinka paljon hienoja ihmisiä, joiden kanssa teen lähes päivittäin yhteistyötä niin henkilökohtaisesti kuin mm. maakuntien liittojen yhteistyöfoorumeissa sekä EPV Energian ja Merenkurkun neuvoston hallituksissa. Kyllä silti täytyy voida avoimesti kysyä, miksei Etelä-Pohjanmaalta tullut tukea Vaasan keskussairaalalle, kasi- tai kolmostielle ilman, että lehden palstoilla haukutaan, syytetään nokittelusta tai eristäytymisestä.

Kyllä hyvät suhteet sen kestävät, että asioista puhutaan, kuten ne ovat. Ei se mitään viholliskuvien luomista ole. Vaasan aidot kilpailijat ja viholliset ovat maailmalla ihan riippumatta siitä, kuinka hanakasti Viljanmaa yrittää viljellä turhaa kylä- tai piiritason vastakkainasettelua.

”Nöyrästi, muttei nöyristellen” oli pankinjohtajan evästys ensimmäisessä oman alan kesätyöpaikassani.

Sama pätee yhteiskunnan kehittämiseen: nöyrästi ja kovaa täytyy tehdä töitä, mutta mikäli naapurille yhteisen kehittämisen sijaan riittää, että ”eihän se teidän sairaala minnekään häviä”, niin ei meidän sellaisen asenteen edessä tarvitse nöyristellä. Eikä asiallinen huomauttaminen tuen puutteesta asiassa A estä hyvää yhteistyötä asiassa B, päinvastoin.

Kansainvälisen lento- ja laivaliikenteen solmukohta, Pohjolan Energiapääkaupunki Vaasa, jonne kansainvälinen teollisuus vahvasti investoi, on aina ollut ulospäin suuntautunut ja johtanut erinäisiä arvoketjuja ja verkostoja niin kansainvälisesti kuin kansallisesti.

Seudulle on viime vuosina yhä enenevässä määrin tullut positiivista näkyvyyttä ja vastuuta – oli kyse jenkkien entisten varapresidenttien tai EU-komissaarien puheista tai FITechin akkukokonaisuuden kansallisesta vetovastuusta. Meillä on uniikki mahdollisuus näyttää maailmalle tietä ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Itse Pohjalaista vuodesta 1988 lukeneena vaasalaisena toivon, että päätoimittaja ei eristäydy katkeraksi kotikaupungin johtavan puolueen ja päättäjien kestohaukkujaksi, vaan osallistuisi positiivisesti seudun kehittämiseen keskittymällä esimerkiksi siihen, kuinka meillä jatkossa olisi kaikista puolueista vahvoja Vaasan huippuseudun puolesta puhuvia joukkuepelaajia. Sellaisia, joille seutu on puoluetta tärkeämpi.

Joakim Strand (r.)

Vaasan kaupunginvaltuuston pj

kansanedustaja

Nöyrästi ja kovaa täytyy tehdä töitä, mutta mikäli naapurille yhteisen kehittämisen sijaan riittää, että ”eihän se teidän sairaala minnekään häviä”, niin ei meidän sellaisen asenteen edessä tarvitse nöyristellä. Eikä asiallinen huomauttaminen tuen puutteesta asiassa A estä hyvää yhteistyötä asiassa B, päinvastoin.

Lisää aiheesta

Kommentoi