Lukijoilta: Suomessa hullaannuttiin Ruotsin vaalituloksesta

Suomessa suorastaan hullaannuttiin maahanmuuttovastaisen ruotsidemokraattien vaalivoitosta. Julkisuudessa on ehditty jo tarkoituksellisesti kysyä, että heijastuuko ruotsidemokraattien maahanmuutolla saavuttama vaalivoitto myös meidän ensi kevään eduskuntavaaleihimme. Kyllä se voi heijastua, jos ja kun niin halutaan markkinoida. Onhan maahanmuuton vastustaminen nyt muotia. Se jää nähtäväksi, että hyötyykö siitä perussuomalaisten puolue?

Vuoden 2017 kesällä Jussi Halla-ahon komentoon siirtynyt puolue ei kelvannut enää keskusta Juha Sipilän eikä kokoomuksen Petteri Orpon hallituskumppaniksi. He hyväksyivät kumppaneikseen vain persupuolueesta eronneet soinilaiset, jotka myöhemmin perustivat Sinisen tulevaisuuden. Kelpaako Halla-ahon johtama puolue tuleviinkaan hallituksiin?

Suomessakin jo ennakkoon hehkutettiin ruotsidemokraattien vaalivoittoa. Ruotsidemokraateille lupailtiin jopa yli 20 prosentin kannatusta. Vaaleissa ruotsidemokraattien kannatus painui reilusti alle 18 prosentin, jolla se jäi erityisen selvästi sosiaalidemokraattien ja myös maltillisen kokoomuksen jälkeen Ruotsin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Vaaleissa ruotsidemokraatit ratsastivat maahanmuuton lisäksi terveyspalvelujen jonoilla. Ruotsissa on julkinen sekä yksityinen terveyspalvelutuottaja samalla viivalla. Tältä osin samanlaista mallia (sote) maamme oikeistohallitus yrittää runnoa nyt myös Suomeen. Hallitus on soteaan markkinoinut muun muassa juuri sillä, ettei lääkäri- ja terveyspalveluita tarvitsisi enää jonotella. Uskokoon ken tahtoo.

Pentti Välimaa

Pori

Kommentoi