Lukijoilta: Suomen kansalainen saa tulla Suomeen

Viime aikoina on puhuttu paljon Isis-taistelijoitten suomalaisien puolisoitten ja heidän lapsiensa mahdollisesta paluusta Suomeen ja kuuluuko Suomen auttaa siinä eli evakuoida. He ovat nyt autonomisen kurdialueen SDF-joukkojen valvomalla al-Holin leirillä Koillis-Syyriasta.

Perustuslain mukaan suomen kansalainen saa lähteä maasta ja palata takaisin. Kansalaisuuslain mukaan lapsi saa syntyessään Suomen kansalaisuuden, jos äiti on Suomen kansalainen.

YK:n yleissopimuksen lasten oikeuksista mukaan lasta ei pidä erottaa vanhemmistaan. On kuitenkin sallittua erottaa lapsi vanhemmistaan eli ottaa huostaan, jos se on lapsen edun mukaista. Usein taustalla on vanhempien päihderiippuvuus.

Suomen lastensuojelulain mukaan lapsen vanhemmilla ja muilla huoltajilla on ensisijainen vastuu lapsen hyvinvoinnista. Lapsen yhteyttä molempiin vanhempiin pitää ylläpitää kaikissa tapauksissa mahdollisuuksien mukaan.

Näiden lakien ja sopimusten perusteella Suomen kuuluu evakuoida sekä lapset että äidit ja lapsettomatkin naiset Syyriasta. Otetaan lapsia sitten Suomessa huostaan, jos on tarvetta.

Jotkut ovat ehdottaneet, että vain lapset käytäisiin ottamassa huostaan Syyriassa, koska heidän kotinsa ja elinolot ovat siellä niin surkeat.

Jotkut sanovat, että se oli naisten oma valinta mennä sinne. Kyllähän se on aina oma valinta muidenkin lähteä ulkomaille. Ei Suomen kansalaisia karkoteta.

Joku oli tietävinään, että nämä naiset ovat radikalisoituneet niin, etteivät Suomen viranomaiset pystyisi heitä pitelemään aisoissa. Pommit alkaisivat paukkua.

Kyllähän näillä naisilla täytyy olla sukulaisia Suomessa. Varmaan heillä on monenlaista suhtautumista ja halua auttaa sukulaistaan ja lastenlastaan.

Lapsi ei ole voinut vanhempiaan valita.

Markus E. Myllymäki

Vaasa

Kommentoi