Lukijoilta: Sitran tuoreesta raportista

Vaikuttaa siltä, että se vähäinenkin järki mitä Sitrassa (Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahasto) on ollut, on kadonnut lopullisesti. On uskomatonta, että järjestössä kuvitellaan pienen Suomen pystyvän torjumaan globaalin ilmastonmuutoksen ja että suomalaisten lihansyönnin vähentäminen, pyöräilyyn siirtyminen jne. pelastaisivat maailman.

Ilmastomuutoksen torjumiseen on tietysti pyrittävä. Olisi kuitenkin realismia kaikkien tajuta se tosiasia kuinka vähän, jos ollenkaan, suomalaiset voivat asiaan vaikuttaa. Ilmastohan ei tunne valtioiden rajoja.

Lainaan taas faktoja Lappeenrannan Teknillisen Yliopiston energiatekniikan professori Esa Vakkilaisen haastatteluista. Olen eräässä aikaisemmassa kirjoituksessani Pohjalaisessa myös lainannut häntä mutta sanotaan, että kertaus on opintojen äiti…

Vakkilaisen mukaan faktaa on, että Suomen osuus maailman hiilidioksidipäästöistä on runsas promille. Edelleen Vakkilaisen mukaan maailman runsaasta 200 maasta vain noin kolmekymmentä on onnistunut vähentämään päästöjään. On aivan joutavaa näpertelyä koettaa syyllistää suomalaisia ilmaston pilaamisesta. Suurimpia saastuttajia ovat mm. Venäjä, Kiina, Intia ja muut vähemmän kehittyneet maat. Kuinka ihmeessä suomalaiset päästö- ja viherintoilijat luulevat voivansa edellä olevien faktojen valossa oikeasti vaikuttaa mihinkään?

Ainoa realistinen (ehkä) mahdollisuus Suomelle on koettaa eri keinoin vaikuttaa edellä mainittuihin maihin ja pyrkiä siihen, että noissa maissa alettaisiin ymmärtää että jotain on tehtävä. Tosin se tulee olemaan haasteellista. Suomi omine ilmastotoimineen on valitettavan voimaton saamaan aikaan mitään todellista ilmastonmuutoksen torjuntaan, sanokoon viherpiipertäjät ihan mitä vain haluavat.

Henrik Gräsbeck

Vaasa

Kommentoi