Lukijoilta: Seinäjoen käpertyminen surullista

Eihän Vaasan keskussairaala minnekään häviä. Näin Seinäjoen piiritoimistolla vaaliasennossa istuva kokoomuksen toiminnanjohtaja totesi muutama päivä sitten Pohjalaisessa. Tässäkö rima ja ambitiotaso?

Samalla logiikalla pitäisi varmaan lopettaa koulutukseenkin panostaminen, koska eivät koulutkaan välttämättä minnekään häviä.

Itse asiassa on sairasta, millä tavalla koko Suomen hallitus oli helisemässä, kun muutamat lääketieteen koulutuksen omaavat kansanedustajat rohkenivat puolustaa Vaasan huippusairaalaa.

VKS:n statuksen heikentäminen vastoin kaikkea objektiivista faktaa oli tietyille tahoille kuitenkin niin tärkeä poliittinen pelinappula, että uhattiin mm. heittää Puska ulos valiokunnasta. Tällainen – nimenomaan asiantuntijuutta sivuuttava – politiikka luo syystäkin ihmisissä pelkotiloja.

Samassa jutussa puhuttiin siitä, että nyt kyse ei ole sairaalasta, vaan myös työllisyydestä. Olisi kiva tietää, millä tavalla Pohjoismaiden johtavan energiateknologiklusterin ekosysteemiin kuuluvan sairaalan statuksen heikentäminen vaikuttaa positiivisesti työllisyyteen?

Tämä ”eihän se minnekään häviä” -asenne sopii surullisen hyvin yhteen Seinäjoella rustatun Etelä-Pohjanmaan liiton lausunnon kanssa mitä tieverkkoon tulee: ”Etelä-Pohjanmaan liitto voi osaltaan puoltaa luonnosta runkoverkoista sellaisenaan, mikäli runkoverkkoesitykseen ei tehdä lankaan muutoksia”.

Kasitien lisäksi vastustettiin siis valtatie 3:n Laihian ja Jalasjärven välisen osuuden lisäämistä runkoverkkoon! Siis oman alueen läpi kulkevaa lyhintä reittiä Vaasa–Tampere, jonka puolesta sekä Pohjanmaa että Pirkanmaa puhuivat.

Tässäkin yhteydessä olen kuullut: ”Eihän se tie sieltä minnekään häviä”. Miksi sen kehittämistä vastustetaan?

Mielestäni käpertymisellä ja ylimielisyydelläkin pitäisi olla jotain rajaa.

Tässä yhteydessä on pakko nostaa hattua kokoomuksen Marko Heinoselle, joka nöyränä tekee työtä koko vaalipiirin eteen, rakentaa siltoja Mustasaaren puolelle liitoksen edistämiseksi ja paljon muuta.

Uskon, että hänellekin tulee paha olo seuratessaan tiettyjen tahojen tapaa käsitellä esimerkiksi Vaasan keskussairaalaa ja Kolmostietä. Hyvästä työstä ja yhteistyöstä Kasitien osalta on paikallaan kiittää mm. Mika Lintilää ja Lasse Hautalaa.

Pohjalaismaakunnilla on mitä parhaimmat edellytykset yhdessä rakentaa tulevaisuutta. Mutta silloin Seinäjoellakin on lopetettava käpertyminen sekä päästävä ulos sellaisesta mielentilasta, jossa vastustetaan oman lähialueen kehittämistä.

Muiden tukeminen ei ole itseltä pois. Päinvastoin – se antaa voimaa. Yhdessä olemme enemmän.

Joakim Strand (r.)

kansanedustaja

Vaasa

Kommentoi