Lukijoilta: Sataa samaan laariin

Tuleva EU-meppi Teuvo Hakkarainen on kantapään kautta opettanut populistipoliitikolle vanha Frank Sinatran huomaaman totuuden. Eli ”kaikki julkisuus on hyvää julkisuutta, pääasia että nimi on kirjoitettu oikein”. Ei ole oikeastaan väliä mitä teet tai sanot, aina löytyy porukka, jota on sanomisesi/tekemisesi kiinnostaa.

Pari uutta perussuomalaista kansanedustajaa on ehtinyt jo toteuttaa tätä linjaa eduskunnassa. Saatte olla varma, että vastaavia möläytyksiä ja päivityksiä on lisää luvassa. Kun vaalikausi kääntyy loppusuoralle, niin silloin näitä vastaavia ”kannanottoja” on luvassa runsaasti.

Media menee tässä tilanteessa tavallaan halpaan, koska ”möläyttäjät” saavat näin ilmaista vaalimainontaa.

Väitän vakavissani, että osa populistipoliitikoista tai sellaiseksi halajavat, jopa pyrkivät saamaan oikeudelta tuomion kansanryhmän vastaan kiihottamisesta. Tämä olisi heille kuin mitali rintaa ajatellen seuraavia vaaleja.

Osa populistipoliitikoista jopa pyytää lupaa heidän oikeudenkäyntinsä filmaamisesta. Jostain käsittämättömästä syystä tällainen lupa jopa annetaan.

Yksi hyvä esimerkki asiasta oli Suomi ensin -ryhmän epätoivoinen yritys saada itselleen kansanedustajan paikka. Vajaa viikko ennen vaaleja ryhmä vaati näyttävästi, että tietyt väestöryhmät pitäisi nostaa takaisin kaappiin.

Suomi ensin sai mitä halusi, runsaasti ilmaista mainosta omalle aatteelleen mutta ei sentään eduskuntapaikkaa.

Taas toisaalta vihreistä löytyy henkilöitä, jotka tietäen ja tietämättään osaavat mediapelin. Vihreiden uusi kansaedustaja veti herneen nenään prinsessa-”nimittelystä”. Mediassa useampi taho ihmetteli mistä on kyse?

Kieleen kieltämättä kuuluu ”sisäänrakennettuna” tietty miehisen vallan merkitysrakenne, mutta tässä tapauksessa tekisi mieli väittää, että näin kerätään ääniä tulevaisuutta varten.

Aikaisemmin medialla oli selvä portinvartijan rooli. Se takasi, että kaikkein alamittaisimmat lohkaisut eivät päässeet julkisuuteen. Tätä kautta yhteiskuntaan syntyi tavallaan harha, että kaikenlaiset ääriajattelun muodot ovat jääneet historiaan.

Mutta eihän se näin mene. Vai kuvitteleeko joku ihan tosissaan että natsismi kuoli vuonna 1945 ja rasismi loppui kansanlaisoikeuslain myötä 1964? Eivät ne mihinkään häipyneet.

Näille aatteille on valitettavasti aina kysyntään tietyn ihmisryhmän parissa. Joka ikinen tämän maan opettaja tietää, että rasistisia ajatuksia on koko ajan ollut olemassa. Niitä ei ole opittu koulussa vaan ne on saatu kotoa ja kaveripiiristä.

Internetin kautta nämä ääriajatukset ovat saaneet jalansijaa. Laskelmoiva poliitikko käyttää näitä aaterakennelmia hyväkseen maalailemalla erilaisia uhkakuvia, joilla ei todellisuudessa ole mitään todellisuuspohjaa. Poliitikko ei ”muista” tässä vaiheessa olla rehellinen, vaan hän on yhtä mieltä kannattajansa kanssa.

Hyvä esimerkki tästä on eräs entinen ulkoministeri, joka ennen ministerikauttaan tapasi Kemissä kannattajiaan. Siellä vanhempi naisihminen kantoi huolta siitä, että suuri kaupallinen yhtiö siirtyy pois kaupungista ja se lisää työttömyyttä. Naisen poika töissä tuossa firmassa. Tällöin tuleva ministeri osallistui naisen voivotteluun.

Jos hän olisi ollut rehellinen, niin hän olisi sanonut, että valtio ei valitettavasti voi määrätä, missä yksityinen yritys Suomessa toimii. Mutta sehän tässä ei ollut tärkeää. Tärkeää oli se, että tuo poikansa työpaikasta huolissaan ollut nainen äänestäisi kyseistä puoluetta. Näin varmasti kävikin. Taatusti tuo kyseinen nainen sitten tunsi itsensä petetyksi, kun firma pakkasikin reppunsa ja lopetti toimintansa Kemissä.

Samalla puhutaan esimerkiksi maahanmuuttoon menevistä miljoonakustannuksista. Tällöin unohdetaan, että miljoona on tavalliselle ihmiselle järjetön summa, mutta valtion rahoissa se on mitätön raha. Maahanmuuton kustannuksilla ei tämä maan talousongelmia taatusti ratkaista suuntaan eikä toiseen. Tässä suhteessa media on kyllä mokannut, kun se ei ole selvästi tuonut esille tätä puolta asiasta.

Kari Ojanen

Vaasa

Aikaisemmin medialla oli selvä portinvartijan rooli. Se takasi, että kaikkein alamittaisimmat lohkaisut eivät päässeet julkisuuteen. Tätä kautta yhteiskuntaan syntyi tavallaan harha, että kaikenlaiset ääriajattelun muodot ovat jääneet historiaan.

Kommentoi