Lukijoilta: Rauhansilta Asevelikylässä

Kun Asevelikylän koulupuisto syksyllä 1990 raivattiin, niin jo seuraavana talvena rakensi kunnioitettu veteraani ja kylätaiteilijamme Edvin Hevonkoski Rauhansillan koulupuistoon.

Rauhansiltaa pystyttämässä olivat kylämme veteraanit yhdessä kyläläisten kanssa. Asevelikylässä on ollut aina tapana että kaikki tehdään talkoilla.

Sillan ideana oli se, kun sodat on käyty ja rauha solmittu ei kiväärejä enää tarvita vaan niiden katkaistut piiput voi käyttää kuvaannollisesti Rauhansillan kaiteisiin.

Edvin teki sillan päälle ison mustepullon, jossa sulkakynä toimii tuuliviirinä ja pullon metallisiin kylkilaattoihin kaiverrettiin Asevelikylän rakentaja-veteraanien nimet muistuttamaan jälkipolville kylän alkuperäisistä rakentajista.

Muistolaatat kustannettiin siten, että veteraanin nimi laattaan maksoi 50 markkaa. Jos veteraani oli nukkunut pois, niin lapset maksoivat nimen laattaan.

Asevelikylä perustettiin 5.6.1946 ja kriteerinä oli sodasta palanneille rintamaveteraanien tontinsaamiselle se että perheessä oli kolme lasta.

Kun Asevelikylä oli saanut nimensä monien vaiheitten jälkeen, kaupungin viranomaiset pyysivät nimiehdotuksia katujen nimistä.

Silloinen Vaasa-lehden päätoimittaja Jaakko Oskari Ikola (Vaasan Jaakkoo) esitti Asevelikylän kadut nimettävän Seitsemän veljeksen mukaan. Näin sitten tapahtuikin!

Tarina kertoo, että Vaasan Jaakkoota olisivat inspiroineet Jukolan seitsemän jukuripäätä, ja olihan kylän lempinimikin kansan suussa Jukolankylä.

Rauhansillan ja koulupuiston avajaisia vietettiin puistojuhlana todella kylmässä säässä 10.6.91. Juhla oli samalla myös kylän 45-vuotisjuhla. Kylmyyteen auttoi juhlassa tarjottu Marskin ryyppy sekä kuuma mehu ja kahvi. Kyläläisiä oli juhlassa paikalla sankoin joukoin.

Viime syksynä Asevelikylän koulun loputtua siirrettiin Rauhansilta koulupuistosta korjattavaksi, samoin puistossa oleva ns. pikkusilta ja koulun seinässä olevat Edvin Hevonkosken tekemät rautaiset kirjaimet sekä aapiskukko.

Kun Asevelikylä täyttää 71 vuotta 5.6.2017, niin kylän leikkipuistoon tuodaan takaisin nämä entistä ehommaksi korjatut kylätaiteijamme taideteokset. Asevelikyläläiset voivat pitää uuden kansanjuhlan omien veteraanien kylänrakentajien muistolle.

Näin 100-vuotisen Suomen itsenäisyyden juhlavuonna on syytä kunniottaa kylämme alkuperäisiä rakentajia ja tallentaa näin veteraaniperintöä lapsille ja lastemme lapsille.

Asevelikylä on ollut koko historiansa ajan tunnettu yhteisöllisyydestään ja vaikka veteraaneja ei enää kylässä olekaan, niin edelleen autetaan naapureita ja kylä pitää huolen omistaan!

AINO SILTANEN

Vaasan Asevelikylästä

Kommentoi